Teljesen felforgathatja a zeneipart az AI

Egy nagy kiadó már arra használta az AI-t, hogy az új dalt egyszerre hat nyelven adja ki. Eközben Hollywoodban is tovább sztrájkolnak az AI miatt, a kritikák szerint a létezésük is veszélybe került a színészeknek az AI-generálta másolatok miatt.

A HYBE Dél-Koreai legnagyobb zenei kiadója, egyben a K-pop terén is uralkodó. Ők segítették a BTS-t, most pedig mesterséges intelligenciát használnak, hogy egy dél-koreai énekes hangját átváltoztassák, és a dalát öt másik nyelven is egyből kiadhassák.

MIDNATT új dalát így nem csak a hazai piacán, de angol, spanyol, kínai, japán és vietnámi nyelven is kiadták már.

Egyszerre hat nyelven állítólag még senki nem adott ki új dalt, ilyen technológiával sem – a húzásból mindenesetre trend lehet, de a kiadó még megvárja a rajongók visszajelzéseit.

A művész előadását egyébként az adott nyelvet anyanyelvi szinten beszélő állampolgárok dalszöveg-felolvasásai egészítették ki, ezeket kombinálta az AI.

Szakértők szerint hiába az új szabályok, az AI felforgathatja és meghatározhatja a zeneipar jövőjét, a közösségi médiát pedig már most is elárasztják az AI-generálta alkotások, mixek.

Sok jóra nem számíthatnak szabályozások nélkül az ágazat szereplői, amit jól mutat, hogy Hollywoodban tovább és még többen sztrájkolnak, az AI körüli kérdésekről még mindig nem sikerült véglegesen megegyezni a stúdióknak, színészeknek és további szereplőknek. A színészek már a létezésükért aggódnak, többek között az AI-generálta, szintetikus másolataik miatt, amelyeket bármikor, bárhol és bárhogyan használhatnának a stúdiók.

Azóta történt

Előzmények