Egyszerűsödhet a zeneszámok licencelése

Hirdetés

A tegnap zárult cannes-i Midem zenei vásáron két olyan vállalkozás indulását is bejelentették, melyek magánszemélyek, kisvállalkozások és más szervezetek számára biztosítanak lehetőséget a zeneszámok felhasználási jogának egyszerű megvásárlására. A Cuesongs és a Ricall Express egyaránt alacsony díjakat ígér, melyek megfizetésével a dalokat appokban, reklámokban vagy videókban lehet szerepeltetni.

A Cuesongs társalapítója Peter Gabriel zenész, aki szerint ma az ilyen jellegű felhasználás jogosítása fölöslegesen bonyolult és időigényes. Egy szám esetében akár több jogtulajdonostól is engedélyt kell kérni, de gyakran már ezek beazonosítása és felkutatása sem egyszerű feladat. „Alacsony áraival és az egyszerű internetes elérhetőséggel a szolgáltatás új zenei piacot teremt, és egy olyan jelentős, még kiaknázatlan igényt elégít ki, ami a művészeknek új bevételforrást jelenthet” – nyilatkozta. A meghívásos bétafázisba rövidesen szűk közönség elé lépő Cuesongs jelenleg a Sony Music és számos független előadó dalait kínálja.

A másik, szintén brit vállalkozás, a Ricall Express egy már működő szolgáltatásra épít, mely médiavállalatok és a játékkiadók számára kínál licenceket az EMI Music és más kisebb kiadók repertoárjához. Mindkét cég esetében potenciális ügyfelek például YouTube- vagy Facebook-reklámokban gondolkodó cégek, appfejlesztők vagy akár a netre feltöltött esküvői videót zenével aláfestő fiatal párok.

Azóta történt

Előzmények