Zátonyra futhatnak a DVD-tárgyalások

Hirdetés

Egyre inkább színjátéknak tűnik a Sony és a Toshiba közötti egyezkedés a következő generációs, a jelenleginél jóval nagyobb kapacitást biztosító DVD-lemezek szabványának egységesítéséről. A két rivális – egymással nem kompatibilis – formátumot, a Blu-rayt és a HD DVD-t kifejlesztő vállalatok azt ugyan belátják, hogy a két megoldás együttélése nem lesz jó hatással a piacra – mert elbizonytalanítja a vásárlókat, akik feltehetően inkább kivárnak majd, minthogy egy potenciálisan vesztes technológiába invesztáljanak –, a kompromisszumra egyik fél sem hajlik. Ami valójában nem is csoda, hiszen mindkét cég három éve küzd saját formátumának elfogadtatásáért, és ma már küszöbön áll a termékek bevezetése. Hogy későn született meg a vágy az egységesítésre, arra a szakértők már a tárgyalások egy hónappal ezelőtti megindulásakor – amikor még gyors eredményeket ígértek a felek – figyelmeztettek.

A formátumháborúban az egyik oldalon a Toshiba és NEC által kifejlesztett – és az optikai lemezformátum szabványosítását felügyelő DVD Forum támogatását is bíró – HD DVD szabvány áll. E megoldásnak, mely egy múlt héten bejelentett innovációnak köszönhetően akár 45 Gbyte adat tárolását is teszi lehetővé egy diszken, vitathatatlan előnye, hogy a mai DVD-lemezekkel megegyező méretű korongokat használ, így az átállás költségei minimalizálhatóak. Ezzel áll szemben a szórakoztatóelektronikai nagyágyúk által preferált Blu-ray, mely akár 50 Gbyte adatot is képes tárolni, azonban nem kompatibilis a jelenlegi gyártói infrastruktúrával, ezért bevezetése költségesebb.

Japán források szerint a hétvégére zátonyra futottak az egyeztetések, mert mind a Sony, mind pedig a Toshiba saját formátumát tartja életképesebbnek – és alkalmasabbnak arra, hogy egy egységes szabvány alapja legyen. Noha a múlt héten még arról szóltak a hírek, hogy alighanem a Blu-ray fizikai formátum képezi majd az új sztenderd gerincét, a Toshibát az alkatrészgyártók és a filmstúdiók is arra bátorítják, hogy ne adja fel. Utolsó erőfeszítésként az érintett vállalatok vezetői ülnek tárgyalóasztalhoz a héten és próbálnak egyezségre jutni egymással – írja a Reuters.

Előzmények