Zajlik a Cisco Expo 2004

Sikerrel zárult a Cisco Systems Magyarország által idén hetedik alkalommal megrendezett Cisco Expo első napja. A rendezvényen részt vevők számos szekcióban, párhuzamosan zajló előadások során ismerkedhetnek meg a kurrens hálózati technológiákkal és ezek gyakorlati alkalmazási lehetőségeivel. A konferencia nem csupán a Cisco egyedi megoldásaira koncentrál – a Synergon, az IBM, az LNX, a Computer Associates, a Hewlett-Packard és a Matáv támogatásával zajló esemény lehetővé teszi, hogy mind a tervezéssel, kivitelezéssel foglalkozó szakemberek, mind pedig it-vezetők és a vállalatok, önkormányzatok, oktatási és más intézmények képviselői teljesebb képet kapjanak egy-egy problémakört illetően.

A Cisco Systems ma hallott technológiai jellegű prezentációit (többek között az integrált szolgáltatásokat nyújtó routerek és Catalyst switch-portfoliót bemutatót vagy az IP-telefónia, a szolgáltatói hálózatok és a hálózati biztonság témaköréhez kapcsolódót) holnap megismétlik, a további közreműködők által tartott előadásokat és panelbeszélgetéseket pedig természetesen újabbak követik.

Hirdetés

Az üzleti szekciók párhuzamosan zajló előadásai ma a vállalati és önkormányzati környezetben felmerülő problémák lehetséges megoldásait mutatták be, részben konkrét esettanulmányokon keresztül, míg csütörtökön az államigazgatási és oktatási szekció előadásaira, a több telephelyes és kkv-hálózatok tematikájára, valamint a Cisco Hálózati Akadémiák körüli események és kezdeményezések ismertetésére kerül sor.

Az idei Cisco Expón különös figyelmet kapnak a kormányzati, ill. önkormányzati fejlesztések, hiszen a hazai informatikai piac egyik fő hajtóerejévé válhatnak a különféle állami és kommunális beruházások. Ezt tükrözi a Cisco ma bemutatott „Connected Communities – Hálózatba kapcsolt közösségek” elnevezésű kezdeményezése is, amely a helyi igazgatási szervek, a vállalkozások, a lakosság és lehetőleg az oktatási intézmények összekapcsolása révén a helyi gazdaság élénkítésében tölthet be kulcsszerepet.

A sajtótájékoztatón az eSopron projekt valós példáján kívánták demonstrálni azokat a problémákat és válaszokat, amelyekkel egy önkormányzatnak szembe kell néznie. Budafoki Róbert, a Cisco Systems Magyarország ügyvezető igazgatója rámutatott, hogy a különféle önkormányzati szervek és hivatalok közötti információáramlás it-eszközökkel való javítása nemcsak a közszolgáltatás színvonalának emelését teszi lehetővé, de ezáltal a település a vállalkozások számára is kívánatosabbá válhat, vagyis közvetve gazdaságélénkítő hatású. Sopronban első lépcsőben egységes, IP-alapú telefonrendszert alakítottak ki a helyi hivatalokban, a szélessávú hálózatot végül összesen 39 oktatási, egészségügyi és szociális intézményre fogják kiterjeszteni.

A Polgármesteri Hivatal képviselője elmondta, hogy a Soproni Ipari és Innovációs Parkkal és a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel együttműködve a szolgáltatásokat végül a lakosság egésze számára elérhetővé szeretnék tenni, miközben kiemelt figyelmet szentelnek a vállalkozásokkal és az idegenforgalommal kapcsolatos szolgáltatásoknak. A projekt további súlypontja egy „tudásbázis” létrehozása. E célból inkubátorházat alapítanak, amelyben nemcsak innovatív vállalkozásoknak biztosítanak helyet, hanem itt működik majd az egyetem informatikai tanszéke, valamint kutató-fejlesztő részlege is. Az ehhez szükséges infrastruktúrát a Cisco hálózati eszközeiből építik ki, amelyek az említett IP-telefónián kívül többek között vezeték nélküli kommunikációt és hálózatbiztonsági megoldásokat is nyújtanak.

A vállalat ugyancsak ma közölte, hogy dolgoznak egy magyarországi műszaki támogatóközpont (Technical Assistance Center, TAC) létrehozásán, amely a tervek szerint 2005 első felétől áll az ügyfelek rendelkezésére.

A Cisco Expón az előadások mellett az érdeklődők megtekinthetik a Cisco és a Linksys otthoni és SOHO-felhasználóknak szánt eszközeit, amelyek támogatják az aktuális vezeték nélküli LAN-szabványokat, és multimédiás képességeik révén az ún. „digitális otthon” képét rajzolják a látogató elé. Ezen kívül élő alkalmazásokon mutatnak be egyes biztonsági-vírusvédelmi eljárásokat, illetve IP-alapú hang- és képátvitelt lehetővé tevő eszközöket.

Azóta történt

Előzmények