Élőben adja a YouTube az űrből a diákverseny győzteseinek kísérleteit

A YouTube és a Lenovo ma jelentették be, hogy a videomegosztó oldal által meghirdetett verseny győzteseinek űrbéli kísérleteit élőben fogják bemutatni.

Hirdetés

A YouTube Space Lab diákversenyen a diákok feladata az volt, hogy tervezzenek olyan kísérletet, melyet az űrben is végre lehet hajtani. A több fordulóból álló megmérettetés két győztes pályamű kiválasztásával zárult (Can you teach an old spider new tricks?”, illetve Could alien superbugs cure diease on Earth?”).

A nyertes kísérleteket a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósai fogják bemutatni szeptember 13-án, csütörtökön, magyar idő szerint 14.30-tól. A 40 perces élő adásban az események több mint 400 km-rel a Föld felszíne fölött zajlanak. A műsor elején a nézők beszélgetést láthatnak a győztes diákokkal és néhány különleges meghívottal, akiket – egyértelmű reklámcélokból – a Google közösségi oldalának kommunikációs alkalmazásai kötnek össze egymással. Ezt követően kapcsolják a Nemzetközi Űrállomást, ahol Sunita Williams amerikai űrhajós fogja bemutatni a győztes kísérleteket. A közvetítést a verseny hivatalos YouTube-csatornáján bárki élőben követheti.

A YouTube Space Lab versenyt a világ szinte minden űrkutatással foglalkozó szervezete támogatta, 14 és 18 év közötti diákok vehettek részt rajta. A 17-18 éves korosztályban az egyiptomi Amr Mohamed, a 14-16 éves korosztályban a Dorothy Chen és Sara Ma amerikai páros győzött. Előbbi arra kíváncsi, hogy egy zebrapók hogyan viselkedik a súlytalanság állapotában, utóbbiak azt vizsgálnák, hogy a baktériumok vajon hogyan növekednek, és ennek milyen hatása lehet a betegségek gyógyításában.

Azóta történt

Előzmények