Hülyére vették Vlagyimir Putyint a YouTube-on

Hogy miért jó az internet, s az olyan szolgáltatások, mint a YouTube? Hát azért, mert hülyét lehet csinálni bárkiből, még a világ egyik leghatalmasabb emberéből, Oroszország jelenlegi miniszterelnökéből (valójában „cárjából”), Vlagyimir Putyinból is.

Egy tréfás kedvű banda egy olyan slágervideóhoz nyúlt, amelyik önmagában is tökéletes, az 1978-as, örökérvényű Jožin z bažin című dalhoz.

A tiszteletlen (fiatalok? valószínűleg igen...) azok nyomába léptek, akik erre a legendás felvételre már számtalan átírást készítettek. A dal új orosz szövege arra játszik rá, hogy az elnöki pozícióról lemondó, a szilovikok közé tartozó Putyin (e szó a „hatalom”, „erő” jelentésű orosz „szíla” szóból származik, s azokat jelölik vele, akik [mint Jelcin és Putyin] a szovjet rendszerben tagjai voltak az erőszakszervezeteknek, a titkosszolgálatoknak vagy a hadseregnek, s ma a hatalom irányító pozícióiban vannak) a főszereplője a mai áldemokratikus orosz közéletnek, s a maga módján kíván reagálni a gazdasági válságra. A dalnak vannak konkrét belpolitikai vonatkozásai, mivel Pikaljovo városában a miniszterelnök személyes közbelépése nyomán indítottak újra gyárakat, ahol az elmaradt bérkifizetések miatt munkásmegmozdulások fenyegették a társadalmi békét. A slágerrá vált átirat az elnöki mindenhatóság kifigurázása miatt lett népszerű. de először íme egy magyar feliratos változat az eredetiről:

Ahogy a dal új szövege végződik: Jožin z bažin (Jožin, a mocsári szörny [ha magyarul mondanánk Jókai híres regénye után: Hany Istók]) lesz a mi új elnökünk...

Aki persze majd megrendszabályozza az internetes véleménynyilvánítási szabadságot.

Azóta történt

Előzmények