A YouTube törli az összes oltásszkeptikus tartalmat

A hivatalos kampányok és tájékoztatók ellenére gombamód szaporodnak a hamis információkat közlő videók.

A világ legnagyobb videómegosztója már eddig is szigorú szűrést alkalmazott a koronavírussal kapcsolatos anyagoknál, hogy megelőzzék a félrevezető, hamis információk terjedését.

Hirdetés

Tegnap azonban még tovább léptek, ugyanis a YouTube hivatalos blogjában bejelentették, hogy törölnek minden olyan tartalmat, mely a jóváhagyott vakcinákról félrevezető vagy hamis állításokat közöl (nemcsak a koronavírus elleni oltásokról van szó, hanem bármilyenről, betegségtől függetlenül).

Ahogy írják: „Egész pontosan: eltávolítunk minden olyan tartalmat, melyek hamisan azt állítják, hogy a jóváhagyott vakcinák veszélyesek és krónikus egészségkárosodást okoznak, illetve amelyek azt állítják, hogy a vakcinák nem gátolják a betegség terjedését és a megbetegedéseket, valamint amelyek hamis információkat tartalmaznak a vakcinák összetételéről.” Példaként kiemelik az olyan tartalmakat, melyek azt állítják, hogy az oltások autizmust, rákot vagy meddőséget okoznak, illetve azokat a hamis híreket, melyek szerint a vakcinákban nyomkövető anyagok, szerkezetek vannak.

Ugyanakkor vannak kivételek is: ha a feltöltött tartalmak az oltási irányelvekről szóló viták részei, az új kísérletekről szólnak, személyes tapasztalatokról számolnak be, vagy pedig történeti áttekintést adnak, akkor ezeket nem távolítják el – feltéve, ha a felhasználási szabályzat egyéb pontjait nem sértik meg, valamint nem sugallják az oltásokkal szembeni kétkedést. Továbbá figyelnek a kontextusokra is, hogy a videóban ne lehessen fifikásan a hanggal, címmel, leírással vagy egyéb módon mégis csak hamis információkat terjeszteni.

Amennyiben egy videócsatorna 90 napon belül háromszor is megsérti a fenti előírásokat, akkor azt törlik.

Azt is közölték, hogy a korábbi szigorításnak köszönhetően tavaly mint 130 ezer videót töröltek a Covid-vakcinákkal kapcsolatos félretájékoztatás miatt, és ez a szám idén augusztusra már egymillióra nőtt.

Előzmények