YouTube: jön az élő közvetítés

Hirdetés

A YouTube-on is meg fog jelenni az élő videoközvetítés (streaming), a funkció bevezetésének előkészítése már folyik. A vállalat most egy rövid, mindössze kétnapos tesztüzemben próbálgatja az ehhez fejlesztett platformját, és majd a tapasztalatok alapján dönt arról, mikor teszi hozzáférhetővé a lehetőséget a tartalomszolgáltató partnerek számára. A holnap véget érő kísérletről beszámoló blog hangsúlyozza: a live streaming nem lesz elérhető minden felhasználó számára, a funkciót „partnereknek” – elsősorban médiavállalatoknak, tévécsatornáknak stb. – szánják.

A cég korábban is felvállalta néhány esemény internetes közvetítését – például tavaly ősszel a U2 egyik amerikai koncertjét lehetett online követni bizonyos országokból, az év elején pedig Barack Obama egyik beszédét –, de ezek kivételes alkalmak voltak csupán, és általában a videó ilyenkor külső szolgáltatón, az Akamaion keresztül érkezett. A mostani kétnapos – alfa-státuszúnak mondott – tesztüzemben egyelőre csak a fenti ablakban látható programok tekinthetők meg, ezekhez egy chatablakban „élő” megjegyzéseket is lehet fűzni. A felvételeket az oldal most még nem archiválja, azok csak a közvetítés erejéig, valós időben nézhetők.

Azt a YouTube nem árulta el, hogy mikor várható a végleges szolgáltatás elindítása. „E kezdeti próba eredményei alapján mérlegeljük a platform szélesebb körű megnyitását a partnerek számára világszerte” – írják a blogbejegyzésben.

Azóta történt

Előzmények