A YouTube eltörölte az időkorlátot

YouTube-logóAzok a felhasználók, akik a videomegosztó oldal szabályzatát betartották és nem követtek el szerzőijog-sértést, mostantól korlátlan hosszúságú videoanyagokat tölthetnek fel a YouTube-ra – jelentette be tegnap blogjában a Google tulajdonában lévő szolgáltató. Mint írják: a saját készítésű, nem jogvédett anyagok esetében innentől kezdve szabad a pálya, mindenki megoszthatja az oldalon saját filmjeit, a gyerek focimeccséről készült felvételt vagy egyetemeken, konferenciákon tartott előadásait. (Arról a blogban nincs szó, hogy van-e időbeli korlátja a felöltésnek, hogy például Tarr Béla feltölthetné-e a több mint hétórás Sátántangót – a szerk.)

Az újabb engedmény annak köszönhető, hogy a Google jogvédett tartalmakra vadászó Content ID rendszere a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően megbízhatóan szűri ki az illegálisan feltöltött felvételeket és hanganyagokat. „Több mint 1000 partnerünk, köztük a nagy amerikai filmstúdiók és zenekiadók használják a Content ID-t a YouTube-on megjelenő tartalmak menedzselésére” – áll a blogban. Fontos előrelépés, hogy újabban a motor már nem feltétlenül törli az illegális forrásból származó jogvédett anyagokat: az új gyakorlat az, hogy csupán regisztrálja ezeket, hogy a melléjük társított hirdetések bevételeiből részesedhessenek a jogtulajdonosok.

A YouTube egyébként a nyár közepén hosszabbította meg – 5 perccel, 15 perce – a felhasználók által az oldalra feltölthető videók időtartamát. A cég akkor is azt mondta, hogy az időkorlátozás enyhítését az tette lehetővé, hogy mára kiforrtak a jogvédett tartalmak kiszűrését automatikusan végző algoritmusai. Azt viszont, hogy miért csak öt percet kaptak a felhasználók, nem indokolták, és a felhasználók se nagyon értették.

A YouTube indulásakor, 2005-ben eredetileg nem volt időlimit, a userek tetszőleges hosszúságú videókat tölthettek fel az oldalra. Mivel azonban a kezdeti időszak tapasztalatai azt mutatták, hogy a tíz percnél hosszabb anyagok jelentős része illegálisan megosztott jogvédett tartalom, a következő év márciusában a vállalat ezt az időtartamot szabta korlátként. Ennél hosszabb – akár többórás – anyagokat csak a videomegosztóval megállapodó tartalomgyártó partnerek (mint például a National Geographic) oszthattak meg.

Azt, hogy joga van-e hosszabb videók felöltésére, minden bejelentkezett felhasználó ellenőrizheti a „Feltöltés” (Upload) linkre kattintva. Azoknál, akiknél a lehetőség adott, egy erről szóló értesítés jeleneik meg az oldal tetején.

Azóta történt

Előzmények