A YouTube nyerte a bőrszínpert

Fekete és spanyolajkú tartalomgyártók azzal vádolták a platformot, hogy törli vagy korlátozza a videóikat a bőrszínük miatt – a bíróság a YouTube oldalára állt.

Egy amerikai szövetségi bíró elutasította azokat a vádakat, amelyek szerint a YouTube törli vagy korlátozza a fekete és spanyolajkú tartalomgyártók videóit, azok bőrszíne miatt.

Vince Chhabria bíró szerint az hihető, hogy a YouTube algoritmusai esetleg bőrszín alapján diszkriminálnak, de a felperesek egyáltalán nem tudták bizonyítani, hogy bármilyen formában diszkriminálták őket.

A pert még 2020 júniusában nyújtották be, amikor kiemelt figyelmet kapott a bőrszín szerinti bánásmód az USA-ban. A panaszosok szerint a videóikat lekorlátozták a hasonló, de fehér emberek videóival szemben, ezzel pedig több irányelvet és feltételt is megszegtek a moderálások kapcsán.

A bíró viszont azt mondja: a YouTube azt ígérte, hogy az algoritmusa nem kezeli másképp a különböző embereket, azt nem, hogy az algoritmus tévedhetetlen vagy hibátlan.

A bíró szerint a panaszosok kevés bizonyítékkal álltak elő, és amit mutattak, az is inkább aláássa az állításaikat, ugyanis erősen szélsőséges témájú videókkal próbálkoztak (egy sminkes videójuk témája például a fehér felsőbbrendűség és a Ku-Klux-Klan volt). A bíró szerint a felperesek talán a szélsőségeseket akarták kigúnyolni, és csak vicceltek volna, de mindez önmagában magyarázza, hogy az algoritmus miért alkalmazhatott korlátozásokat.

Előzmények