A tévé távirányítójával is elérhető lesz az internet

A Yahoo! szerdán bejelentette, hogy az Intellel közösen egy olyan keretrendszeren dolgozik, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos internetes alkalmazásokat a televíziókészülékeken is lehessen használni. A beszédes nevű Widget Channel tulajdonképpen nem más, mint a számítógépes operációs rendszereken már elterjedt minialkalmazások tévés platformja, amely lehetővé teszi, hogy a nézők az arra alkalmas, internetre kapcsolt digitális készülékeken widgeteket jelenítsenek meg a képernyőn, a kép a képben funkcióhoz hasonlóan. A jelenlegi elképzelések szerint többek között sporteredmények, tőzsdei és valutaárfolyam-adatok, hírek és időjárási információk szerepelnek majd a választható kínálatban, bár a cégek közleménye homályosan utal interaktívabb szolgáltatásokra is.

A minialkalmazások a Yahoo! ötödik generációs Widget Engine-jére fognak épülni, amelyben olyan népszerű nyelvek és formátumok is használhatóak, mint a Javascript, az XML, a HTML vagy akár az Adobe Flash. A platformot az Intel most bejelentett, szórakoztatóelektronikai készülékekbe szánt, x86-os utasításkészletet használó CE3100 system-on-a-chip (SoC – azaz minden fontos vezérlőchipet integráló) lapkájára fogják optimalizálni, amely támogatja a nagy felbontású (HD) megjelenítést, a 3D-gyorsítást és a házimozi minőségű hangzást. A kaliforniai cég új chipjére alapuló eszközök már a jövő év első felében megjelenhetnek majd a piacon.

A Yahoo! és az Intel azt szeretné, ha közös megoldásuk a jövőbeni internetes televíziózás (nyílt) szabványává válna, ezért már számos érdekelt partner számára elérhetővé tették a widgetek fejlesztéséhez szükséges kiteket. A cégek tervei szerint a nézők több száz vagy akár több ezer minialkalmazás közül választhatnak majd. Egyelőre olyan nevek sorakoztak fel a Widget Channel mögött, mint a Disney, az eBay, a Joost, az MTV, a Samsung, a Toshiba vagy a Twitter.

Azóta történt

Előzmények