Elhagyja a Xiaomit a brazil mágus

Hugo Barra belefáradt a megfeszített munkába, újraindítja magát.


Hugo Barra

Hugo Barra, a kínai Xiaomi globális tevékenységekért felelős alelnöke a közösségi médiában jelentette be ma, hogy három és fél év után február elején távozik a vállalattól. Barra egyrészt egészségügyi okokra hivatkozott, másrészt azt is közölte, hogy egy úgy projektbe fog a Szilícium-völgyben.

A Xiaomi 2013-ban döntött úgy, hogy globális terjeszkedésbe kezd az okostelefonok piacán, és ekkor sikerült elcsábítaniuk Barrát a Google-tól, ahol a szakember fontos pozíciót töltött be: az Android üzletág termékmenedzsere és szóvivője volt. A nagy tapasztalatú új alelnök sikerrel járt, az akkoriban a „kínai Apple-ként” emlegetett Xiaomi egy rövid időre a világ legértékesebb startupjának számított, dinamikusan terjeszkedtek – ám ez a növekedés tavaly megtorpant: egyes szegmensekben hiába értek rekorderedményt, a kínai gyártók között 2015-ben még a másodiknak számító vállalat 2016-ban már nem fért bele az első ötbe. Lei Jun, a Xiaomi vezérigazgatója nemrég levélben arról tájékoztatta az alkalmazottakat, hogy a „nehezén már túl vagyunk”.

Barra a Facebookon azt is megírta, hogy az elmúlt évek megfeszített munkája – nemzetközi alelnökkén gyakorlatilag folyamatosan úton volt – komoly károkat okozott az életében, és ez már az egészségi állapotában is megmutatkozik, így életmódot kell változtatnia, és újra kell gondolnia az életét és a pályáját. Az új feladat előkészítése még időbe telik – írta –, de arra nem tért ki, hogy pontosan mik is a tervei.

A Xiaomi szóvivője megerősítette Barra bejelentését, és közölte, hogy a vezető alelnök, Xiang Wang veszi át a globális tevékenységek irányítását.

Előzmények