Hirdetés

Végre kapnak jelentős állami támogatást a robotépítő diákok

Idén Magyarország rendezi meg a robotépítő olimpia döntőjét. Az innovációs tárca ötven magyar iskola csapatait támogatja a programozási versenyhez szükséges eszközökkel.

Habár a magyar diákok tehetségüknek, szorgalmuknak, kiváló tanáraiknak, valamint áldozatkész szüleiknek köszönhetően kiválóan teljesítenek a robotika terén, e munka finanszírozásával még a közelmúltban is gondok akadtak, többek között azért, mert igen csekély mértékű állami támogatásban részesültek a közösségek.

Hirdetés

Nos, ez a helyzet változni látszik, mivel idén Magyarország rendezi a világszerte több mint 60 ezer fiatalt megmozgató World Robot Olympiad (WRO) nemzetközi robotépítő verseny világdöntőjét. A magyarországi döntőre hatvan országból közel háromezer versenyzőt várnak. Ez a rendezvény aktivizálta az illetékes minisztérium felelőseit is.

Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár szerint nagy megtiszteltetés, hogy Európában elsőként Magyarország nyerte el a Robot Világolimpia világdöntőjének rendezési jogát. Az iskolai csapatok az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Programozd a jövőd! projektjének köszönhetően juthatnak hozzá a programozási feladatok kivitelezéséhez szükséges Lego Mindstorms készletekhez. Az államtitkár kiemelte, hogy a felhívásra háromszoros volt a túljelentkezés, 127 intézményből 149 csapat pályázott. Az elnyerhető eszközök összértéke mintegy 15 millió forint, a nyertes csapatokat így közel 300 ezer forint értékű készletekkel támogatja az ITM a versenyekre való felkészülésben.

Az eseménysorozaton induló magyar csapatok létszáma a korábbi években jelentősen megnövekedett – írják a hivatalos közleményben. 2019-ben ezért május közepétől június közepéig 10 regionális WRO-versenyt is rendeznek hazánkban. A résztvevő csapatok innen kvalifikálhatják magukat a júliusi, tatabányai nemzeti döntőre. A nemzetközi döntő lebonyolítását a WRO hivatalos nemzeti szervezőjeként az Edutus Főiskola végzi. A világméretű rendezvénynek a fiatalok digitális képzését kiemelten kezelő Győr városa ad otthont 2019. november 8-10. között.

A Programozd a jövőd! pályázatán nyertes iskolai csapatok listája itt érhető el.

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények