Magyar kisdiákok lettek világbajnokok a robotépítő versenyen

A projekt már itthon is óriási sikert aratott, és az innovációt díjazták a százötven csapat részvételével megrendezett döntőn is.

A hétvégén rendezték Dániában a World Robot Olympiad egyik világdöntőjét, ahol a legfiatalabbak számára kiírt Open Elementary kategóriában az SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium kisdiákjai is elindultak – és megnyerték a versenyt.

Minderről a szegedi csapat vezetője, az iskola tanára, Özvegy Judit tájékoztatta a szeged.hu-t. A csapat – amelynek tagja a 8 éves Manai Delal és Kaszás Tamás, valamint a 9 éves Scurrah Linda – a vakvezető robotkutyával nyerte meg a világversenyt.

Hirdetés

A szeged.hu korábbi beszámolója szerint a gyerekek egy egész várost építettek legóból, amelyben egy vak kislány közlekedik a vakvezető kutyájával. A robotkutya megáll az akadályoknál, hangjelzést ad a vakoknak és színjelzést a körülötte lévőknek, hogy figyeljenek a vak kislányra – mesélt a projektről Özvegy Judit.

Frissítés:

Időközben egy kedves olvasónktól megkaptuk a pontos eredményeket is, melyeket a forráscikk nem tartalmazott, és ezek szerint:

A versenyen 7 magyar csapat vett részt, mindegyikük kiváló eredménnyel: (a díjátadás sorrendjében)

Regular WeDo: 1. helyezett: WEDOstorms
Regular Elementary: 8. helyezett: Csillámpóni

Open Elementary: különdíj: Robotkutya
Regular Junior: 7. helyezett: HTRoboteam
Open Junior: 3. helyezett: Kiskutya...
Regular Senior: 4. helyezett: Vörösfenyő
Open Senior: 2. helyezett: FRTMasodikMLT

 

A World Robot Olympiad egy nemzetközi robotprogramozási verseny, amelynek célja, hogy a gyerekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. A csapatok 2-3 tagból és egy csapatvezetőből állnak. A versenyen a csapatok a robotjukat LEGO MINDSTORMS elemekből építik meg, de versenykategóriától függően a többi vezérlő, építőanyag vagy programozási nyelv használata is megengedett. Az ARC kategóriában a National Instrument myRIO vezérlőegysége és a MATRIX, TETRIX építőelemek használhatók. 8-25 év közötti fiatalok vehetnek részt a versenyen. Egy csapat csak egy versenykategóriában – Regular, Open, ARC vagy Football – vehet részt.

Azóta történt

Előzmények