Windowszal büntetik a linuxos filmkalózt

Hirdetés

Tavaly – miután bűnösnek vallotta magát szerzőijog-sértésben – öt hónap börtönre és további öt hónap házi őrizetre ítélték az amerikai Scott McCauslandet, aki 2005 májusában, órákkal a bemutató előtt feltöltötte az internetre a Star Wars-sorozat legutóbbi részének, A sithek bosszújának kalózmásolatát. Az EliteTorrents központi BitTorrent-szerver egykori adminisztrátora – becenevén sk0t – azóta szabadult, és most napjait javarészt otthon tölti. Kirendelt pártfogója az első találkozáskor egy bokára erősíthető nyomkövetővel ajándékozta meg, a második randevún pedig közölte vele, hogy ha használni akarja számítógépét, telepítenie kell egy megfigyelő programot, amellyel a hatóságok ellenőrizni tudják az aktivitását az interneten.

Ez nem érte meglepetésként McCauslandet, hiszen az ítéletben szerepelt az internetes felügyelet lehetősége. Az viszont igen, hogy a program, amelynek telepítésére kötelezték, csak Windowson fut. „Na, már megint kekeckedik velem az igazságügyi minisztérium” – fakadt ki blogjában az addig kizárólag Linuxot (legutóbb történetesen Ubuntu Linuxot) használó fiatal. Először – miután kikérte ügyvédje tanácsát – arra gondolt, hogy nem hagyja annyiban, a már kiszabott büntetése mellé nem lesz hajlandó újabbat felvállalni azzal, hogy Windowsra vált. „Nem az zavar, hogy figyelni fognak, hanem az, hogy át kell szerveznem az életem (más operációs rendszer, más programok), meg persze az is, hogy rákényszerítenek a szoftver megvásárlására, miközben munkanélküli vagyok” – írta.

Úgy tűnik azonban, időközben letett arról, hogy rábírja a hatóságokat a kémprogram linuxos változatának elkészítésére. Ehelyett most honlapján adakozásra hívja fel a vele és ügyével szimpatizálókat. „Tájékoztatni szeretnélek benneteket arról, hogy ezt a pénzt a Microsoft Windows XP vagy Vista megvásárlására és a helyzetemből fakadó egyéb kiadások fedezésére fogom fordítani” – ígéri.

Azóta történt

Előzmények