Az új Windows-patch blokkolhatja az internetet

Ma reggel sok windowsos felhasználót szembesülhetett azzal a kellemetlen meglepetéssel, hogy nem tud kapcsolódni az internetre. A problémát egy tegnap – a Microsoft rendes foltozó keddjén – kiadott biztonsági frissítés okozza, amely a második és harmadik szervizcsomaggal ellátott Windows XP-ken összeakad a ZoneAlarm tűzfallal. A kérdéses patch (KB951748) éppen azt a súlyos hibát foltozza be a kliens operációs rendszereken, amely megnyitja az utat a DNS-átirányítások meghamisítására.

Ez ugyan tényleg rendkívül veszélyes biztonsági rés, de talán túlzás az internet-hozzáférés blokkolásával védekezni ellene. Tapasztalataink alapján egyébként úgy tűnik, hogy a patch telepítése után csak azok a programok nem érik el a netet, amelyek korábban fel lettek véve a tűzfal engedélyezési listájára. Egyelőre az érintett ZoneAlarm-felhasználók számára két, nem teljesen megnyugtató megoldás létezik a kapcsolat helyreállítására: vagy eltávolítják a KB951748-as számú frissítést a Vezérlőpult/Programok telepítése és törlése menüpontban (a patch csak akkor látható, ha ki van pipálva a „Frissítések megjelenítése” kocka), vagy közepes (medium) szintre állítják át az Internet Zone Security szintjét a tűzfalprogramban.

A szoftvert fejlesztő Check Point Software egyelőre vizsgálja a problémát, és átmeneti megoldásként a hibát okozó Microsoft-patch eltávolítását javasolja. A hiba a Windows Vistát nem érinti

Azóta történt

Előzmények