Jövőre visszavonul a Windows Server 2000

Windows Server logóA Microsoft Windows Server termékekért felelős vezetője tegnap egy blogbejegyzésben foglalta össze, hogy mit kell tudni a régebbi Windows Server operációs rendszerek terméktámogatási életciklusáról. Mint írja: a korosodó Windows 2000 Server ún. meghosszabbított támogatási ciklusa jövőre, 2010. július 13-án lejár. Ezt követően a terméket használó vállalatok csak önkiszolgáló módon, az internetes tudásbázisokat használva juthatnak segítséghez, még legalább egy évig.

Ugyanekkor lép át a Windows Server 2003 és a Windows Server 2003 R2 az általános támogatási időszakból a meghosszabbított támogatási időszakba, amely legalább öt évig tart. Ebben a periódusban a Microsoft változatlanul ingyenesen ad ki a termékekhez biztonsági frissítéseket, a nem biztonsági jellegű gyorsjavításokhoz viszont már csak azok az ügyfelek jutnak hozzá, akik erre a szolgáltatásra szerződést kötöttek. Megszűnik az ingyenes esetenkénti támogatás is, lejár a jótállási igények érvényesíthetősége, illetőleg új szolgáltatásokat sem lehet már igényelni a termékhez, a fizetős terméktámogatás azonban változatlanul elérhető.

A termékcsoportért felelős vezető egyben azt is bejelentette, hogy nem készül harmadik szervizcsomag (SP3) a Windows Server 2003 operációs rendszerhez.

A Microsoft az üzleti termékeihez legalább tízéves támogatást nyújt. Az általános terméktámogatás öt évig, illetve a következő kiadás megjelenését követő két évig érvényes – attól függően, hogy melyik időszak hosszabb. Az általános támogatást követően újabb öt évig, vagy a második következő kiadás megjelenése után két évig – attól függően, hogy melyik időszak hosszabb – tart a meghosszabbított támogatási ciklus.

Azóta történt

Előzmények