Hirdetés

Teljesen a felhőbe vinné a Windowst a Microsoft

Nem csak az érintett cégek vezérigazgatói szólalnak meg a Microsoft és Activision FTC által blokkolni kívánt üzletének nyomozása alatt, hanem belsős dokumentumok is előkerülnek – így derült ki, hogy mit tervez a Windows 11-gyel a redmondi óriás.

A héten számos kulcsembert hallgattak meg az FTC vizsgálata során, amely a Microsoft és az Activision 69 milliárd dolláros felvásárlásának blokkolására irányul. Nem csak a vezérigazgatók tettek érdekes kijelentéseket (Nadella szerint például nem stratégiai érdekük exkluzív játékokkal foglalkozni, ő mindig is a többplatformos megoldásokban hitt) – hanem belsős dokumentumok is bemutatásra kerültek.

Ilyenekből sok érdekessége derült fény, pár napja például arra, hogy a Microsoft már sejti, mennyi lesz a Sony kézikonzolja. Nemrég pedig arra, hogy más üzleti strartégiák részeként a Windows 11-et teljes egészében a felhőbe akarják költöztetni. Már egy tavaly júniusi előadásban vázolták ezt az elképzelést.


[+]

A Microsoft célja, hogy az emberek minél többet kihozhassanak az idejükből. Bő 1,5 milliárd embert szolgálnának ki napi szinten, három hosszú távú lehetőséget kiaknázva. Elsősorban a felhőalapú előfizetési modellre koncentrálnának – ez nem új dolog, az Office 365 már így is SaaS formában, havi és éves előfizetésekkel működik. A Windows 365 Boot virtualizált OS-szolgáltatást is a felhőhöz kapcsolták, ezt bővítenék tovább, és teljes Windowst streamelnének a felhőből bármilyen készülékre. A kibővített funkciók és jobb élmény érdekében AI-alapú szolgáltatásokra építik az egészet.

Egy másik nagy lehetőségnek látják az egyedi chipet Surface termékekbe építését, ehhez a Qualcomm nyújt segítséget, exkluzív, ARM-alapú chipekkel, például a Surface Pro X hibrid laptopokba. Emellett nem organikus növekedési lehetőségeket is vizsgálnak, együttműködések, felvásárlások formájában. Az Activision felvásárlása épp ezt az irányít segítené. Az AI-projektek pedig kiemelt fontosságúak a cégnél, de terítéken van még a Discord beolvasztása is.

Azóta történt

Előzmények