Hardveres támogatás nélkül is fut az XP mód

A Windows 7 operációs rendszerhez készített ún. XP mód – azaz a Windows XP-re írt alkalmazások virtualizált futtatását lehetővé tévő környezet – mostantól olyan számítógépekre is telepíthető, amelyek processzora nem támogatja hardveresen a virtualizációt. A termék weboldaláról ma estétől már ez, a korábbi korlátozást nem tartalmazó frissítés lesz letölthető – közölték.

A szoftvercég a lépéstől azt reméli, hogy az esetleges inkompatibilitási problémáktól tartó kis- és közepes vállalatok nagyobb számban térnek majd át a Windows 7-re, melyhez az XP mód ingyenesen elérhető. Természetesen az alkalmazás változatlanul támaszkodik az Intel VT vagy AMD-V hardveres megoldásokra, ha azok elérhetőek.

Amint azt korábban megírtuk, az XP móddal nemcsak egy Virtual PC alapú virtuális környezetet, hanem egy teljes értékű Windows XP SP3 licencet is kap a felhasználó. Fontos, hogy a csomag kizárólag Windows 7 Professional, Enterprise vagy Ultimate kiadásokra telepíthető. Jellemzője, hogy nincs szükség a virtualizált környezet különálló futtatására az alkalmazások elindításához, mert minden ebben telepített szoftver közvetlenül indítható a gazdarendszer Windows 7 Start menüjéből is. Azaz a felhasználók a Windows XP-s szoftvereiket, például az Internet Explorer 6-ot a Windows 7 alkalmazásai mellett futtathatják a közös asztalon.

A Microsoft hangsúlyozza, hogy az XP módot csak olyan esetben érdemes telepíteni, ha kompatibilitási problémák miatt a használni kívánt alkalmazás nem képes natívan futni a Windows 7-ben. Azt tanácsolják továbbá, hogy a virtualizált operációs rendszert is védjék a felhasználók vírusirtó programmal.

A vállalat egyben bejelentette, hogy a Windows Server 2008 R2 első szervizcsomagjába (SP1) két új, a virtualizációt támogató megoldást is beépít: a Dynamic Memory a vendég virtuális gépek számára elérhető memória méretének szabályozását teszi lehetővé, a RemoteFX pedig a virtualizált alkalmazásokat és asztalokat használóknak biztosítja a lehetőséget 3D-s és multimédiás tartalmak megjelenítésére távoli hozzáférés során.

Azóta történt

Előzmények