Az XP-t is lehet választani Windows 7 helyett

Hirdetés

Mary Jo Foley, a ZdNet bloggere e-mailben kérdezte Redmondot a cég üzletpolitikájáról, reflektálva az új operációs rendszerrel felvértezett számítógépek vásárlásakor esetlegesen járó „visszatérési” (downgrade) lehetőségekre, vagyis: a Windows 7-tel előtelepített gépek új tulajdonosai vajon lehetőséget kapnak-e arra, hogy inkább a Microsoft korábbi operációs rendszerei közül válogathassanak. Az interjú apropóját az adta, hogy az AppleInsider lap cégen belüli forrásokra hivatkozva a hétvégén megszellőztette a Hewlett-Packard jövőben esedékes ajánlatát, miszerint – egyetértésben a Microsofttal – a vállalat lehetőséget fog nyújtani üzleti vásárlói számára, hogy a Windows 7 helyett inkább a nyolcéves XP-t (a Professional vagy Tablet változatot) válasszák a kiszemelt termékhez, egészen 2010. április 30-ig – mindezt természetesen annak tudatában, hogy az XP alaptámogatása egy hét múlva a terveknek megfelelően lejár, a kiterjesztett támogatási időszak pedig 2014. április 8-án zárul le.

A Microsoft szóvivője a ZdNet portálnak nyilatkozva arra a kérdésre, hogy a tervezi-e a cég Windows XP downgrade jogosultság biztosítását a Windows 7 esetében is, határozott igennel felelt. Hozzátette, hogy nem ez az első eset, amikor a cég engedélyezi egy korábbi operációs rendszer telepítését a legújabb változat helyett, hiszen a mennyiségi licenctulajdonosok bármikor visszatérhetnek a Windows bármely korábbi verziójára (vagyis magától értetődik, hogy technikailag az ügyfelek nyugodtan kérhetnek Vista helyett akár Windows 95-öt is, nem csupán XP-t.) Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a Microsoft és partnerei a Vista esetében csak a Business és az Ultimate változatokról nyújtanak lehetőséget downgrade-re: a Vistával elégedetlen vásárlók kizárólag az XP Professionalra „térhetnek meg.” E módon könnyen elképzelhető, hogy a Windows 7 esetében is hasonló korlátozásokra kell számítanunk.

Az új ügyfelek részére egyébként több PC-gyártó cég is opcionálisan elérhetővé teszi a Windows XP-t a Vista ellenében, azonban ez a jogosultságuk július 31-én lejár – hacsak nem sikerül a HP-hoz hasonló megállapodást kieszközölniük a Microsofttól.

Azóta történt

Előzmények