Már ősszel megjelenhet a Windows 7

Hirdetés

Egyetlen Windowst sem vártak még olyan türelmetlenül a számítástechnika fejleményei iránt érdeklődő felhasználók, mint a Windows 7-et. Egy tegnap elhangzott nyilatkozat azt sejteti, hogy már nem kell sokáig várniuk, mert a Microsoft új operációs rendszere ősszel megjelenik.

Legalábbis ezt állítja Ray Csen, a Compal Electronics vezetője. Amint a Bloomberg beszámolójából kiderül, a Quanta után a világ második legnagyobb szerződéses notebookgyártójaként jegyzett tajvani vállalat első embere tegnap a részvényesek előtt említette meg, hogy „a jelenlegi ütemterv szerint szeptember végén vagy október elején” indul majd a Windows 7 forgalmazása. Az, hogy a cég közvetlen kapcsolatban van nemcsak a nagy PC-gyártókkal – többek között a Hewlett-Packard, a Dell és az Acer számára gyárt gépeket –, de a Microsofttal is, hitelt kölcsönözhet az állításnak.

Amely egyébként összecseng a korábbi spekulációkkal. Mert bár a Microsoft hivatalosan csak annyit közölt, hogy a Vista kiadása után három évvel tervezi a Windows 7 megjelentetését, ami 2009 végét és 2010 elejét is jelentheti, nemrég kiderült, hogy ezúttal a szokásosnál kevesebb tesztfázissal számolnak. Azaz a már megjelent első bétát közvetlenül a kiadásra jelölt (RC) verzió követi majd, melyből ugyancsak egy lesz csupán, majd ez után jelenik meg a végleges RTM (release to manufacturing) kiadás. E fejlesztési tempó alapján sokan már eddig is azt várták, hogy az RTM már augusztusban-szeptemberben elkészül, a termék pedig október-november táján a boltokba kerül, új PC-kre előtelepítve és dobozos kiadásban egyaránt.

Csen – a PC-ipar többi szereplőjéhez hasonlóan – alighanem szorgalmazza is a Windows 7 korai kiadását, mivel a vásárlói oldalon lelkesen várt operációs rendszer lendületet adhat a válság miatt hullámvölgybe került iparágnak.

Azóta történt

Előzmények