Hirdetés

Európában drágább lesz a Windows 7

A Microsoft a múlt héten bejelentette a Windows 7 különféle változatainak javasolt kiskereskedelmi árait. A szoftvervállalat kiemelte, hogy az új operációs rendszer legnépszerűbbnek jósolt kiadása, a Home Premium nagyjából 10 százalékkal olcsóbb lesz, mint a Windows Vista Home Premium.

Amint az ma már jól ismert, a Windows 7 két „elsődleges kiadásával”, a Home Premiummal és a Professionallel találkozik majd a vásárlók oroszlánrésze, a Home Premiumot az otthoni, a Professionalt a kisvállalati vagy profi otthoni felhasználóknak szánják. Sokkal kisebb publicitást kap majd, de boltokba kerül a legtöbb szolgáltatást nyújtó Ultimate változat is. Ezek dobozos kiadásainak kiskereskedelmi árai az Egyesült Államokban a következőképpen alakulnak majd:

Upgrade
(árak USD-ben)
Windows 7 Windows Vista Árváltozás
Home Premium 119,99 129,99 -7,7%
Professional/Business 199,99 199,99 0%
Ultimate 219,99 219,99 0%
Teljes Windows 7 Windows Vista Árváltozás
Home Premium 199,99 239,99 -16,7%
Professional/Business 299,99 299,99 0%
Ultimate 319,99 319,99 0%

Európában drágább

Hirdetés

Kontinensünkön az eddigi gyakorlatnak megfelelően jóval többet kell majd fizetni a dobozos Windowsokért, mint az óceán túloldalán. Az euróban javasolt árak az esetek többségében számszerűen is magasabbak a dollárban megadott áraknál, értékben pedig – a Windows 7 Professional Upgrade kiadásnál – akár 100 százalékos is lehet az árdifferencia.

Fontos tudni, hogy a Microsoft az európai felhasználók számára önszorgalomból egy olyan változatot készít a Windows 7-ből, amelyből hiányzik az Internet Explorer. Ennek kiadásáról azt követően döntött a szoftvercég, hogy kiszivárgott: az Európai Bizottság (EB) arra akarja kényszeríteni a vállalatot, hogy a rivális böngészőket is építse bele operációs rendszerébe. A sors fintora, hogy az EB erről a tervéről azóta sem tett le.

Mindenesetre a jelenlegi állás szerint az európai piacon olyan, a nevükben „E” megkülönböztető jelölést viselő Windows 7 változatok lesznek elérhetőek, melyekben nem található meg az Internet Explorer. Ez a különleges kiadás azonban problémákat okozhatna, ha a felhasználók egy böngészőt tartalmazó Vistáról szeretnének frissíteni, ezért a Microsoft az EU-ban nem ad ki ún. upgrade (frissítés) változatokat új operációs rendszeréből, csak tiszta telepítéssel installálható teljes kiadásokat. Hogy az európai vásárlók azért annyira ne járjanak rosszul anyagilag, a teljes kiadásokat átmenetileg – legalább az év végig – az upgrade-verziók áráért lehet majd megvenni.

Az EU-ban érvényes árakat (a Microsofttól kapott adatok alapján) az alábbi táblázat tartalmazza:

Upgrade
(árak EUR-ban)
Windows 7 Windows Vista Árváltozás
Home Premium 119,99 125 -4%
Professional/Business 285 285 0%
Ultimate 299 299 0%
Teljes Windows 7 Windows Vista Árváltozás
Home Premium 199,99 229,99 -13%
Professional/Business 309 309 0%
Ultimate 319 319 0%

Fontos tudni, hogy a fenti árak az ún. dobozos termékeik árai, ezek forgalma Magyarországon gyakorlatilag mérési hibának tekinthető. A hazánkban jóval népszerűbb OEM-változatok pontos árát egyelőre nem sikerült kiderítenünk. Amint Szelthafner Zoltán, a Microsoft Magyarország Windows-üzletágának vezetője lapunk kérdésére elmondta: „Az OEM-áraink még nem publikusak. Ez illeszkedik a megszokott menetrendhez, az OEM-árazás ugyanis mindig az utolsó pillanatban lát napvilágot.”

Magyarul egy hét késéssel

Korábban úgy értesültünk, hogy a Windows 7 magyar nyelvű kiadásai már a globális termékbemutató napján, október 22-én elérhetővé válnak. Most azonban kiderült, hogy ez csak az OEM-változatokra igaz, a dobozos verziók honosított példányai jó egy héttel később, október 31-én kerülnek a boltok polcaira.

Azóta történt

Előzmények