Saját fájlhelyreállítót adott ki a Microsoft a Windows 10-re

Egyszerű esetekben nagyon hasznos lehet, de komoly adatvesztés esetén nem árt elgondolkodni más eszköz használatán.

A Microsoft minden különösebb felhajtás és hírverés nélkül adott ki egy saját fejlesztésű hasznos eszközt a Windows 10 operációs rendszert használók számára: elérhető a Windows File Recovery, egy olyan, a parancssorból futtatható alkalmazás, mely (egy bizonyos határig) képes a véletlenül vagy tévesen törölt fájlokat visszaállítani – mindezt a helyi merevlemezek mellett az USB meghajtók, sőt a kamerák SD kártyái esetében is produkálja.

Látható, hogy mi hiányzik: a felhőben vagy hálózaton megosztott fájlok helyreállítását a rendszer nem támogatja.

Maga a fejlesztés önmagában nem számít technológiai nóvumnak: voltak már ilyen, az OS-be beépített alkalmazások korábban is, ma is vannak, külsős fejlesztők is ajánlanak ingyenes és fizetős programokat, kínálnak hasonló szolgáltatásokat. Ami újdonságnak számít: a Microsoft maga csinálta meg a saját rendszeréhez, az elterjedt Windows 10-hez a programot.

Az alkalmazás alapértelmezésben az NTFS fájlrendszerek számára készült. Az alapvető jó tanács e szoftver esetében is érvényes: a törlés, törlődés után a lehető leghamarabb meg kell próbálkozni a helyreállítással (ha van bátorságunk hozzá, és felmértük, hogy a nem teljes mértékig profi beavatkozásunkkal esetleg végleg töröljük a fájlokat), és az ígéret szerint a Windows File Recovery képes sérült vagy már újraformázott lemezről is visszahozni az állományokat. Ugyanakkor az alapértelmezés mellett van egy másik lehetőség is, amikor a FAT, exFAT, illetve ReFS fájlrendszerekből is sikeres lehet a mentés, bár ez az előzőhöz képest hosszabb ideig tart.

Azóta történt

Előzmények