Jön a WiMAX 2

A vezeték nélküli technológia fejlesztését koordináló WiMAX Forum tegnap bejelentette, hogy az IEEE várhatóan még idén novemberben jóváhagyja a WiMAX 2-nek is nevezett 802.16m specifikációt. Ez kompatibilis a jelenleg használt 802.16e standarddal, de annál nagyobb sávszélességgel (több mint 300 Mbps) és alacsonyabb késleltetéssel működik, valamint jobban megfelel VoIP-felhasználásra. Az új specifikáció a Nemzetközi Távközlési Unió definíciója szerinti negyedik generációs (4G, IMT-Advanced) vezeték nélküli szolgáltatásnak minősül. Az új IEEE-szabvány kihirdetése 2011 első negyedévében esedékes, az első azzal hivatalosan kompatibilis eszközök megjelenése pedig a jövő év második felében várható.

Hirdetés

A WiMAX első generációja nem terjedt olyan ütemben, ahogy azt a technológia támogatói remélték. Bár a szabvány fejlesztését koordináló szakmai szervezet adatai szerint 148 országban összesen 592 ilyen hálózat működik világszerte, mégis a rivális – egyébként lemaradással induló – long term evolution (LTE) áll nyerésre. Az elmúlt hónapokban több, korábban a WiMAX mellett elkötelezett szolgáltató jelezte, hogy átáll az LTE-táborba, sőt a technológia legnagyobb támogatója, az Intel – mely legalább 1,2 milliárd dollárt áldozott a WiMAX-szolgáltatások ösztönzésére – sem tűnik ma már olyan lelkesnek. A vállalat éppen nemrég zárta be a szabvány helyi elterjesztéséért felelős tajvani irodáját.

Szavakban mindenesetre a chipgyártó kitart a WiMAX mellett. „Úgy látom, hogy számos szolgáltató számára még mindig a WiMAX a legjobb technológia, amely egyértelműen velünk marad még. Az LTE és a WiMAX egymás mellett fog élni, ideális esetben még tíz év múlva is” – nyilatkozta az Intel illetékes vezetője a Financial Times-nak.

A konkurens LTE erőssége, hogy mögötte állnak a mobilhálózati berendezéseket gyártó legnagyobb vállalatok, a Nokia Siemens Networks, az Ericsson és az Alcatel-Lucent.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

  • Magyarországon is bemutatkoztak az Intel új processzorai

    A hazai és nagy nemzetközi PC-gyártók nálunk is megkezdték az új, 32 nanométeres technológiával gyártott chipekre épülő gépek forgalmazását.

  • Drót nélküli jövő

    Sajtóebéden beszélgettünk a hálózati eszközöket gyártó D-Link európai és hazai vezetőjével. Akik a WiMAX-ban nem, inkább a 4G-ben és a wifiben hisznek.