Börtönbe zártak két Wikipedia-adminisztrátort

Folytatódik a szaúdi kormány kemény fellépése a különféle internetes platformok ellen.

Két civil szervezet, a Dawn, illetve a Smex „megbízható forrásokra” hivatkozva jelentette be, hogy a szaúd-arábiai kormány két, a Wikipedia szerkesztésében résztvevő adminisztrátort ítélt börtönbüntetésre – egyiküket 32, a másikat 8 évre.

Hirdetés

A washingtoni székhelyű, a meggyilkolt szaúdi újságíró, Jamal Khashoggi által alapított Dawn, illetve az arab világban jogvédő tevékenységet végző Smex közölte, hogy a kormány egyre nagyobb befolyást szerez a régióban tevékenykedő Wikipedia-munkatársak között, nem egyet közülük erőszakkal együttműködésre kényszerítenek, illetve ügynököket is beépítettek.

Abdullah Alaoudh, a Dawn felelős igazgatója elmondta, hogy a két, még 2020-ban elfogott, most bebörtönzött embert, akik magas szintű adminisztrátori jogokkal rendelkeztek, Oszama Khalidnak és Zijad al-Szófianinak hívják, az előbbit ítélték 32 évre.

A szervezetek szerint a kormány szisztematikusan és nagy erőkkel lép fel, hogy az online tér, így a Wikipedia tartalmait is a saját szája ízére szabja: a Wikimedia alapítvány pl. nemrég 16 önkéntest zárt ki, mivel ők a régióban dolgozva tiltott módon szolgálták ki a megrendelő hivatalos szervek elvárásait.

Előzmények