Kiszivárogtak a szeptember 11-i terrortámadás üzenetei

A feltétlen nyilvánosság eszméjét zászlajára tűző Wikileaks.org oldal összesen 573 ezer darab, személyi hívókra érkező szöveges üzenetet publikált a napokban, melyek mindegyikét 2001. szeptember 11-én, keleti parti idő (EST) szerint hajnali 3 órától a rá következő 24 órában küldtek el egymásnak állampolgárok és hivatalos szervek, köztük az FBI, a Pentagon munkatársai és a New York-i rendőrség. A „szivárgós” felület üzemeltetői természetesen nem árulják el, kitől kapták kézhez a töménytelen mennyiségű bejegyzést, az érintett testületek pedig nem hajlandóak kommentálni az üzenetváltások felbukkanását. Elemzők úgy vélik, az összes bejegyzés eredeti.

Mint ismeretes, a nevezett napon az American Airlines légitársaság 11-es számú járata helyi idő szerint reggel 8 óra 46 perckor a Világkereskedelmi Központ épületegyüttesének északi tornyába csapódott, 9 óra 3 perckor – élő egyenes tévéadásban – pedig a United Airlines 175-ös járata repült bele a WTC déli tornyába. 9 óra 37 perckor az American Airlines 77-es járata zuhant rá a Pentagon épületére, míg a negyedik eltérített gép, a United Airlines 93-as járata a utasok hősies ellentámadásából kifolyólag lakatlan területen, a Pennsylvania állambeli Shanksville közelében csapódott a földbe. Az összehangolt terrorakcióban közel 3 ezer ember vesztette életét.

A személyi hívós üzenetek közül persze nem mindegyik foglalkozik közvetlenül az eseményekkel, egyes bejegyzésekben hétköznapi mozzanatokat olvashatunk a mindennapokról („Hogy van Margaret? Majd írj! Testvéred, Monica; Kérem, hívjon fel a következő számon… ;  Szeretnéd, ha lemondanám a ma esti programot?” stb.), emellett szép számmal akadnak mezei rendszerforgalmazások is. A támadások után aztán sokasodnak a hibaüzenetek, majd 8 óra 47 perckor már felbukkannak az első bejegyzések a támadással kapcsolatban: „Valaki azt mondta, robbanás történt [a WTC-ben]; Egy repülőgép beleszállt az ikertornyokba; Egy második repülő csapódott a tornyokba” stb.

Daniel Schmitt, a Wikileaks szóvivője a sajtónak azt nyilatkozta, az anyagot a publikálást megelőző hetekben töltötte fel egy felhasználó névtelenül a honlapra.

A Wikileaks arról híres, hogy nyitott minden olyan információra – az üzleti titkoktól kezdve a vallási ügyeken át a politikai témákig – , amelyek a közösségre tartozhatnak, de „bizonyos érdekek” egyébként nem engednének nyilvánosságra kerülni (valamint nyilván komoly peres ügyek kerekednének azok publikálásból.) Természetesen nem zárható ki, hogy rosszindulatú pletykák, bizonyítékokkal alá nem támasztott félhivatalos vagy másodkézből származó információk is felkerülnek a szájtra.

Azóta történt

  • Átmenetileg leállt a WikiLeaks

    Az üzemeltetők anyagi nehézségekre hivatkozva átmenetileg beszüntették a népszerű szivárogtatós felület működését. Ígérik, hamarosan visszatérnek.

Előzmények