Sebességrekord wifis adatátvitelben: 3 Gb/s

Hirdetés

A Tokiói Műszaki Egyetem kutatói nemrég áttörést értek el a vezeték nélküli adatátvitel terén: jelentésük szerint egy speciális hullámhosszon a jelenleg használatos wifihálózatok sebességénél hússzor gyorsabb kapcsolatot hoztak létre.

A szakemberek a távközlésben nem, hanem elsősorban kutatásra használt, úgynevezett terahertzes spektrumban (300 GHz-től 3 THz-ig) kísérleteztek, nevezetesen 542 GHz-en. Egy egészen apró készüléket készítettek, mely ezen a hullámhosszon képes volt a 3 Gb/s-os sebességre, így megdöntötték a korábbi rekordot, melyet a ROHM vállalat tartott, akik 300 GHz-en 1,5 Gb/s-os sebességet értek el 2011-ben.

A kutatók közleménye szerint a terahertzes technológia elvileg képes a jelenlegi legújabb wifiszabványban (802.11ac) meghatározottnál 15-ször gyorsabb működésre is, vagyis elérheti a 100 Gb/s-ot is. Ugyanakkor elismerték a hátrányokat is: ez a technológia csak 10 méteres távolságon belül működik, emellett a kommunikáló eszközöknek „látniuk” kell egymást: Mindez azonban még nem jelenti a tökéletes használhatatlanságot, egyrészt ugyanis kiegészítőkkel lehet még javítani rajta, emellett egy ilyen kis hatótávolságú, ám nagyon gyors megoldást például szervertermekben lehet alkalmazni.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények