Wi-Fi helykövetés-blokkolót adott ki az AVG

Aki rendszeresen próbál ki új alkalmazásokat okostelefonján vagy táblagépén, sokszor találkozik a telepítés után vagy első indításkor azzal a képernyővel, amikor a frissen felrakott program a rendszer és/vagy a hardver bizonyos elemeihez próbál hozzáférést szerezni. Ezeket a listákat érdemes mindig alaposan szemügyre venni, ugyanis gyakori, hogy egyes alkalmazások olyasmibe is szeretnék beleütni az orrukat, amihez semmi közük nem lenne.

Pillanatnyi helyzetünk adatait egyre többen próbálják megszerezni, én ezt még úgy se tudjuk teljes biztonsággal kivédeni, ha az alkalmazásoknak megtagadjuk a hozzáférést, mert ha mobilinternet-kapcsolat helyett Wi-Fit használunk, az eszközünk által a routerek felé közölt egyedi MAC-cím alapján egy idő után meghatározható egy-egy jellemző viselkedés séma, legyen szó vásárlási szokásokról, boltlátogatási preferenciákról stb.. Az AVG ingyenes PrivacyFix alkalmazása egy ideje már elérhető Androidra és iOS-re is, használatával eddig a különböző, már telepített alkalmazások adathozzáférési lehetőségeit lehetett egy közpinti helyről egyszerűen szabályozni. A cég viszont tegnapi frissítésével egy igen hasznos funkcióval gazdagította az androidos változatot, ugyanis az 1.2-es verziótól kezdve lehetőség van a MAC-cím elrejtésére, így a Wi-Fi hálózatok üzemeltető nem tudják követni az eszközt egyedi azonosítója alapján.

A vásárlói adatbázisokat építő cégek és az ezeket hasznosító kereskedők számára rendkívül hasznos a vásárlók helyrajzi adatainak összegyűjtése és elemzése, mert ez alapján hatékonyabb termékkihelyezést, személyre szabott ajánlatokat valósíthatnak meg. Jim Brock, az AVG adatvédelmi termékeiért felelős alelnöke a Forbes magazinnak azt mondta, hogy amíg a kereskedők nem vezetnek be elfogadható szabályokat ezen a téren, vagy nem teszik lehetővé a Wi-Fi-alapú követés letiltását, addig a felhasználók jobban járnak, ha blokkolják ezt a tevékenységet.

Civil adatvédelmi szervezetek rendszeresen figyelmeztetnek a legnagyobb internetes szolgáltatóknál és kereskedőknél felhalmozódó elképesztő adatmennyiségre, melyek harmadik fél számára történő értékesítéséből egyrészt jókora jövedelem származik, másrészt pedig hatalmas biztonsági kockázatot is jelentenek – az egyre több tolakodó és személyre szabott reklámról nem is beszélve.

A PrivacyFix új verziója egyelőre csak Androidra érhető el.

Előzmények

  • Kémkedő zseblámpaprogram: ez egy igen-igen kemény világ

    Elsőre talán abszurdnak tűnik a történet, de valójában százával nyüzsöghetnek az ilyen adatvadász programok a piactereken, és nem könnyű fellépni ellenük.

  • A Mozilla volt vezetője az AVG-hez igazolt

    A Mozillát végleg el nem hagyó Gary Kovacs meglehetősen jó választásnak tűnik a mobilpiacon terjeszkedni kívánó biztonsági cég számára.

  • Levélben küld reklámot a Google

    A májusban megújult Gmail felhasználói arról számolnak be, hogy a Google egyenesen a postafiókjukba küld kéretlen promóciós leveleket.