Beáldozta egy gyárát a Western Digital

Alighanem egyik szeme sír, a másik meg nevet a Western Digital vezetőinek. A kaliforniai Irvine-ból irányított merevlemezgyártó tegnap megkapta az Európia Bizottság (EB) áldását az időközben Viviti Technologiesra átkeresztelt Hitachi Global Storage Technologies idén márciusban elhatározott felvásárlására. A nagyjából 4,3 milliárd dollár értékű megaakvizíció azonban csupán feltételes jóváhagyást kapott: csak az után bonyolítható le, hogy a Western Digital túlad egy 3,5 colos meghajtókat előállító gyárán és a vevő számára biztosítja az annak működtetéséhez szükséges technológiák licenceit.

Az uniós versenypolitikáért felelős biztos, Joaquín Almunia szerint ez biztosíthatja, hogy a fúzió után is „teljes lesz a verseny” a piacon. Az EB vizsgálata ugyanis azt találta, hogy a 3,5 hüvelykes – jellemzően asztali számítógépekben használt – merevlemezek szegmensét az ügylet kétszereplősre redukálná: a Western Digitalnak egyetlen konkurense a nemrég a Samsung HDD-üzletágát bekebelező Seagate lenne. A HDD-üzletben érdekelt harmadik megmaradt versenyző, a Toshiba ugyanis nem mérvadó versenyző ebben a számban, a japán társaság csak nemrég kezdett el ilyen méretű meghajtókat gyártani – és csak a nagyvállalati piacra –, ezért mindenképpen csökkenne ezen a piacon a versenynyomás.

Újszerű merevlemezgyár áron alul

Hogy az EB aggályait eloszlassa, a Western Digital beleegyezett abba, hogy eladja egy 3,5 hüvelykes merevlemezeket gyártó üzemét, a vevő rendelkezésére bocsátja az annak működtetéséhez szükséges technológiák licencét, valamint személyzetet és alkatrészellátást biztosít az üzlethez, mindezt úgy, hogy a vevőről is ki kell kérni Brüsszel véleményét. A Viviti-akvizíció lezárására csak ezt követően jöhet szóba.

Az ügyletmentő céllal feltehetően áron aluli elkótyavetyélésre ítélt gyárnak sok potenciális vevője nincs: a Toshiba és jóval haloványabb eséllyel a merevlemezekhez író-olvasó fejeket gyártó TDK neve merülhet fel, miután a Seagate versenyügyi okokból diszkvalifikálja magát. Arra a piaci realitások miatt vajmi kevés az esély, hogy a két óriásvállalat által uralt szegmensbe egy új szereplő akarna belépni egy diszkontáron megszerzett üzemmel.

Fájó lassúság

A Western Digital csak a saját lomhaságát okolhatja azért, hogy egy riválisa közvetett támogatására kötelezték. A vállalat ugyanis egy nappal később jelentette be a brüsszeli Versenypolitikai Főigazgatóságnál az egyébként jóval korábban elhatározott felvásárlási tervét, mint a Seagate a sajátját. Márpedig a testület a hivatalos hatósági bejelentés sorrendjében bírálja el az eseteket, így a Western Digital esetében úgy mérlegelte a várható helyzetet, mintha a Seagate-Samsung összeolvadás már megtörtént volna, azaz háromszereplő iparággal számolt. A Seagate esetében viszont a sajátos időrendiség miatt a Western Digital tranzakcióját nem vették figyelembe, és még négyszereplős piacot vizsgáltak a jogászok. (Erről a hivatali időzavarról lásd korábbi írásunkat.)

Az egyesülések lezárását követően – hacsak a gyárra nem jelentkezik be egy új játékos – három szereplő marad a merevlemezgyártói piacon. A legnagyobb a Western Digital lesz közel 50 százalékos részesedéssel, a Seagate részesedése az akvizíció révén a korábbi 30-ról 40 százalék körüli tartományba emelkedik, míg a maradék jó 10 százalék a Toshiba-Fujitsu kezében van.

Azóta történt

Előzmények