25 évig nyitott volt a web – de marad-e ez az állapot?

Huszonöt évvel ezelőtt, 1989. március 12-én osztotta meg másokkal a CERN kutatója, Tim Berners-Lee azt a javaslatot, melyben azt vázolta fel, hogy miként lehetne a digitális információáramlást, -megosztást egy kapcsolódási pontok („links”) által megszervezett „háló” („web”) segítségével hatékonyabbá és gyorsabbá tenni.

A negyedszázados évforduló napján Berners-Lee a Google blogjában írt rövid visszatekintést, illetve mondta el gondolatait a web jelenével és jövőjével kapcsolatban. A hivatalos születésnapot láthatólag önkényesen jelölték ki, mivel – ahogy az ilyen esetekben megszokott – számtalan egyéb eseményhez is lehetne kötni: maga az ötletgazda is leírja, hogy az első böngészőt és szerkesztőt 1990-ben készítette el (a CERN emlékező és értékmegőrző, a böngészőt is emuláló projektjéről tavaly az IT café is beszámolt), a kidolgozott, ekkor már „World Wide Web” nevet viselő technológiát pedig 1993-ban tette ingyenesen elérhetővé, nyilvánossá. De lehetne a szülinap az első, máig meglévő weboldal kiadásának napja is.

WWW

Berners-Lee sokadszorra ismétli el, hogy milyen radikális változást hozott az élet minden területén az internet és a web tömeges elterjedése, és hogy ennek a sikernek a titka, hogy a web nem hierarchikus felépítésű, hanem decentralizált és a maximális mértékben nyitott.

Ám a jövővel kapcsolatban vannak fontos kérdések, melyekről az ötletgazda már sokat beszélt, és most újra felsorolja őket:

  • jelenleg a világ népességének 40 százaléka éri el az internetet, de kulcsfontosságú, hogy a többiek is megtehessék ezt
  • a webnek minden nyelvet és kultúrát támogatnia kell, nem csak a domináns angolt
  • a következő fázis a „tárgyak internete” lesz láthatóan, és ennek konszenzussal megalkotott és elfogadott nyílt szabványokon kell alapulnia („internet of things”: az egyre szaporodó netképes eszközök, viselhető számítástechnikai termékek, közlekedési eszközök stb. kapcsolódása a világhálóhoz)
  • és az egyik legfontosabb kérdés: hogyan őrizhető meg a web nyitottsága és függetlensége egy olyan világban, ahol egyre több korlátozó szándék tapasztalható?

A fönti, illetve még sok, a későbbiekben nyilvánvalóan felmerülő kérdésekre keresi a választ egy friss kezdeményezés, az évfordulóra létrehozott webat25.org, melyet alapítói a kérdések és válaszok megvitatása céljából hoztak létre.

)

Azóta történt

  • Tízéves a Reddit

    Már az első bejegyzést is leszavazta a közönség, azóta viszont brutális mennyiségű pozitív visszajelzés érkezett.

Előzmények

  • Magyarországi Web Konferencia 2013

    A konferencián szinte minden elhangzik majd az aktuális webes trendekről, technológiákról, tippekről, trükkökről.