Alkalmazásszintű ellenőrzéssel újít a WatchGuard

A kis- és középvállalatokra fókuszáló amerikai cég új megoldásával, a WatchGuard Application Controllal a rendszeradminisztrátorok egészen részletekbe menően tudják szabályozni az egyes alkalmazások, appok funkciónak elérhetőségét a házirendekben.

Hirdetés

A WatchGuard azt mondja: a webkettes és cloudszolgáltatások terjedése jelentősen bonyolítja a céges hálózatok biztonságos menedzselését. Az ilyen alkalmazások esetében a hálózati forgalom alapvetően a 80-as és 443-as porton bonyolódó webes forgalom, melyek esetében egy szimpla port- vagy protokollszűrés a tűzfalon nem megoldás, ezek helyett az adminisztrátoroknak alkalmazásonként kell finombeállításokat végeznie.

Pontosan ezt teszi lehetővé az Application Control, amely több mint 2300 egyedi szignatúrát tartalmaz több mint 1500 alkalmazás beazonosításához. Az alkalmazásokat a szoftver 13 fő csoportba osztja. Ilyen csoport például az azonnali üzenetküldés (QQ, Live Messenger, Google Talk stb.), a P2P (Bittorrrent, Gnutella), a távoli hozzáférés (TeamViewer, GoToMyPC), a közösségi oldalak (Facebook stb.) vagy a levelezés (Gmail, Hotmail stb.). A programmal az egyes alkalmazásokon belül finombeállításokat is el lehet végezni: például a Facebook engedélyezése mellett annak egyes részalkalmazásait (játékok, chat) külön lehet tiltani. Szintén engedélyezhető például a Windows Live Messenger úgy, hogy csak a közvetlen fájlátvitelt blokkolja az adminisztrátor.

Természetesen a felhasználók különféle csoportjai számára különféle házirendeket lehet létrehozni, és lehetőség van akár napszakonkénti változó szabályokat is definiálni. A szoftver része egy valós idejű jelentéskészítő is.

A WatchGuard Application Control nem önállóan megvásárolható termék, hanem a vállalat XTM sorozatú biztonsági hardvereihez választható, azok operációs rendszerének 11.4-es frissítésével. A termékről további információ a hazai forgalmazó Safesoft Kft. weboldalán olvasható.

Azóta történt