Letartóztatták a WannaCry ellen fellépő szakembert

Az amerikai hatóságok szerint Marcus Hutchins múltja egyáltalán nem tiszta, mivel egy különösen súlyos bűncselekmény-sorozat részese volt.

Hirdetés

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) szerdán a Las Vegas-i repülőtéren őrizetbe vette a DefCon hackertalálkozóra érkező 22 éves brit biztonsági kutatót, Marcus Hutchinst, aki azzal szerzett magának világhírnevet, hogy a WannaCry vírusválság idején talált egy megoldást („kill switch”), melynek alkalmazásával bizonyos mértékig meg lehetett fékezni a malware-járványt.

Hutchins annak idején felfigyelt arra, hogy a vírus megpróbál kapcsolatba lépni egy meghatározott internetes címmel, valahányszor behatol egy-egy újabb számítógépbe, ez a hosszú betűhalmazból álló internetes cím azonban nem volt bejegyezve és nem tartozott hozzá honlap. Hutchins 8 fontért (nem egészen 3 ezer forintért) megvásárolta az internetes címet, amely ettől a pillanattól létezővé és bejegyzetté vált. Mint kiderült, ez egyben aktiválta a vírus egyik kódját, amely gyakorlatilag kikapcsolta a rosszindulatú programot, leállítva további terjedését.

A tegnap inkább csak szóbeszédként terjedő hírre közleményben reagált az amerikai igazságügyi minisztérium, akik közreadták a bírósági végzést, és közölték, hogy Hutchinst azzal gyanúsítják, hogy 2014-2015 között részt vett a talán legveszélyesebbnek tekinthető banki trójai vírus, a Kronos fejlesztésében és terjesztésében. A Kronosról az IT café is többször tudósított: ezt a malware-t e-mail mellékleteként, egy Word dokumentumba ágyazva terjesztették, és települve képes volt az összes banki adat, így a jelszavak megszerzésére, ezek után a támadók megcsapolhatták az áldozatok számláját.

Azóta történt

Előzmények