Hirdetés

Walkie-talkie mobiltelefonba ágyazva

Hirdetés

A Push to Talk, a T-Mobile mobiltelefonra kifejlesztett walkie-talkie (adó-vevő üzemmód) szolgáltatása egyre nagyobb fogyasztótábort hódít a három hónappal korábbi piaci bevetését követően. A jelenleg Németországban csak a T-Mobile által nyújtott szolgáltatást kimondottan kedvezően fogadták az ügyfelek. A piackutatások során egyéni előfizetők és bizonyos üzletágakban tevékenykedő üzleti felhasználók is a megkérdezettek között voltak. Ennek eredményeképpen látható, hogy a kísérleti szakaszt követően a megkérdezettek 80%-a szeretné a jövőben is használni a Push to Talk szolgáltatást – a nagy többség rendszeresen élne ezzel a lehetőséggel. A CeBIT 2005 látogatói kipróbálhatták a szolgáltatást a T-Mobile standjánál. A szolgáltatás ingyenesen a német T-Mobile előfizetők rendelkezésére áll 2005. július végéig.

Több területen is hasznos lehet walkie-talkie. A javítással, hibaelhárítással foglalkozó cégek például gyorsan és közvetlenül érhetik el a területen dolgozó munkatársaikat, könnyen össze lehet hívni egy nagy építkezésen dolgozó munkatársakat egy gyors megbeszélésre, a csomagküldő szolgálatok és rendezvényszervezéssel foglalkozó vállalatok is könnyebben tudnak kommunikálni dolgozóikkal a Push to Talk által kínált közvetlen elérhetőséggel. Eldönthető, hogy csupán egy, vagy több emberrel kívánunk-e egyidejűleg kapcsolatot teremteni. Több ember bevonásakor egyszerűen létrehozunk egy csoportot a mobilkészülék telefonkönyvének segítségével. A csoport meghatározása után megnyomjuk a Push to Talk billentyűt, ezzel létrehozzuk a kapcsolatot a csoport többi tagjával és hangüzenetet küldünk. A Push to Talk funkcióval egyszerre csak egy ember beszélhet, a többi pedig hallgatja – hasonlóan a walkie-talkie, illetve adó-vevő készülékekhez. A Push to Talk a GPRS (General Pack Radio Service) technológiával működik a T-Mobile hálózatán. A szolgáltatás nem korlátozódik tehát területekre, hanem külföldön is használható, a GPRS roaming partnerek hálózatában.

A Push to Talk használatának egyetlen előfeltétele, hogy az ügyfélnek a szolgáltatást támogató készülékkel kell rendelkeznie. A T-Mobile már jelenleg is kínálja a Nokia 5140 és 6170 modelleket, az év során ezeket további készülékek fogják követni. A Push to Talk Németországban ingyenesen használható a T-Mobile előfizetők részére 2005. július végéig. Ezt követően az előzetesen már bejelentett tarifamodell lép érvénybe: az előfizetők választhatnak a napi 1 eurós átalánydíj, illetve a havi 18 eurós átalánydíj között. A Push to Talk használata külföldön napi 4 euróba kerül, ami maximum 100 üzenetküldést tartalmaz. A hangüzenetek fogadása ingyenes.

Előzmények