W10 Creators Update: ami bekerült és ami kimaradt

Pár óra múlva hivatalosan is elstartol a Redstone 2, ami bár sok újdonságot tartalmaz, mi mégis többet vártunk. Elérhető az első Redstone 3 build is.

Április 11-én, holnap hivatalosan is megkezdődik a Windows 10 második nagy frissítőcsomagjának terítése. A Creators Update (munkacímén Redstone 2) számos újdonsággal érkezik, egyrészt bekerült a Game Mode és a holografikus interfész, megújul az Edge, illetve új alkalmazások, biztonsági beállítások is részét képezik a csomagnak. A kötelező telemetria mértéke a felére csökkent.

A vállalati rendszergazdák számára jó hír, hogy a Microsoft frissítette a Windows Upgrade Analytics szoftvert, ami telemetriás adatok alapján produkál információkat az IT szakembereknek például arról, hogy milyen hardverek és szoftverek alkotják a céges flottát, de megtudható segítségével a telepített driverek verziószáma is. A Creators Update új, saját telemetriás méréseket tesz lehetővé.

Sokan használják már jelenleg is a Mobile Device Managementet, csakhogy ehhez minden egyes eszközt be kellett léptetni a vállalati rendszerbe. A most érkező frissítéssel ez a kényszer megszűnik, a megoldást Mobile Application Managementnek hívja a vállalat.

Hirdetés

A Creators Update a Windows Defender Advanced Threat Protection funkcióját is érinti, ezt ugyanis kiterjesztették, hogy a kizárólag memóriában, vagy kernelszinten létező kártevőket is észrevehesse. Emellett saját figyelők is beépíthetők a Windows Security Centerbe, ezáltal a harmadik féltől származó programok is képesek lesznek a WSC erőforrásait használni és azon keresztül riasztani, vagy akár beavatkozni a működésbe probléma esetén.

Nem lett kész azonban a MyPeople elnevezésű funkció, amivel a tálcáról lehet felvenni a kapcsolatot a leggyakrabban keresett ismerősökkel. Ezt a következő nagy frissítésre tolta a Microsoft.

A redmondiak azt ígérték, visszatér a OneDrive on-demand szinkronizációja (Placeholders), tehát az a funkció, hogy megtekinthető a fájllista, de csak igény szerint töltődnek le az egyes dokumentumok a felhőből. Sokan fájlalták mikor ezt a lehetőséget letiltotta a vállalat, nekik továbbra is türelmesnek kell lenni, várhatóan a Redstone 3 hozza majd vissza a helyi tárhellyel takarékos megoldást.

Arról is volt szó korábban, hogy a Creators Update nem csak a Paint 3D-s verzióját, hanem térbeli alakzatok rögzítési lehetőségét is biztosítja majd. Erről is letettek Redmondban, a hivatalos álláspont szerint "majd a jövőben" jöhet valamikor a funkció. Annak idején az MsPowerUser írta meg, hogy megújul az Action Center (Műveletközpont) is, gyorsbeállítási lehetőségekkel és csúszkákkal, azonban ebből sem lett semmi, legalábbis egyelőre.

A várt vizuális vérfrissítés is csak apró lépésekben érkezik, a Project NEON egyes elemeit már a Creators Update elhozza, ezek megtekinthetők például a Groove zenelejátszóba építve. A PC verzió tehát hivatalosan holnap frissül, kézileg az Updater Toollal azonban elkerülhető a várakozás. A mobilokra április 25-én jön a frissítés.

Az igazán türelmetlenek megnézhetik, hogy áll most a Redstone 3, a következő nagy frissítés ugyanis első, Microsoft által összeállított változata már elérhető az Insidereknek. Jelenleg ebben életszerű, hogy komolyabb vizuális frissítések, illetve például a OneDrive szelektív szinkronizáció érkezzen.

Azóta történt

Előzmények