Hardverkereskedők buktak le milliárdos áfacsalás miatt

Hirdetés

A Vám- és Pénzügyőrség február 25-én adócsalás és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt két büntetőügyben hajtott végre házkutatást Pest megyében és Budapesten 22 helyszínen, közel 100 pénzügyőr nyomozó bevonásával – közölte ma a VPOP.

A hatóság közleménye szerint ismét számítástechnikai eszközök importjával kapcsolatos adócsalás ügyében nyomoztak. Mint kiderült: magyar állampolgárok a jellemzően az Európai Unióban (Ausztriában, Németországban) vásárolt termékeket hamis okmányokkal szállítottak Magyarországra, majd azokat belföldön magyar gazdasági társaságok nevében értékesítették számítástechnikai eszközök kereskedelmével foglalkozó gazdálkodók részére. Az elkövetők az importot terhelő, valamint a magyarországi értékesítésből eredő áfát nem fizették be, így közel 1,2 milliárd forint bevételkiesést okoztak a költségvetésnek.

A két büntetőeljárásban a pénzügyőrök közel 21 millió forint értékben számítástechnikai termékeket és több mint 95 millió forint értékben készpénzt foglaltak le. Az illetékes bíróság az elmúlt hét folyamán mindkét ügyben elrendelte a nyomozó hatóság által őrizetbe vett 2-2 fő gyanúsított előzetes letartóztatását – közölték.

Azóta történt

Előzmények