Digitális emblémát szeretne a Vöröskereszt

Már a kibertérben is veszélyek leselkednek a segítőkre.

A Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) csütörtökön jelentette be, hogy támogatást kérnek ahhoz, hogy egy „digitális vörös kereszt/vörös félhold” emblémát hozzanak létre.

Az indoklás szerint erre azért van szükség, hogy a rendszereikbe behatolókat (hackereket, katonákat, hírszerzőket stb.) egyértelműen figyelmeztessék arra, hogy a segélyszervezet nemzetközi megállapodások által védett „terepén járnak”. Felszólítják a tagszervezeteket, a kormányokat és a Vöröskereszttel szimpatizáló informatikai szakértőket, hogy egyesült erővel alkossanak meg olyan módszereket, megoldásokat, amelyekkel megóvhatják az ICRC szolgáltatásait a fegyveres konfliktusok során elszenvedett károktól.

Mint írják, az offline világban ezt a megkülönböztetést már több mint 150 éve a vörös kereszt jelzés hordozza, ez figyelmezteti a hadviselőket a humanitárius tevékenységre. Ám mivel a napjainkban már igen kiterjedt az egész világon a kiberhadviselés, szükség lenne valami hasonlóra a digitális tereken is.

Az embléma és a mögötte álló módszer kidolgozása után azt hivatalos, törvényekkel garantált védjegyként használnák. Előzetesen három módszert látnak megvalósíthatónak: egy, a doménnel összekötött DNS-alapút, egy IP-alapút, illetve egy ADEM-alapú (authenticated digital emblem) tanúsítványrendszert.

Azt is közölték, hogy a cél elérése érdekében már együttműködnek a Johns Hopkins Egyetemmel, a szentpétervári ITMO Egyetemmel, valamint a Bonni Egyetem és az zürichi ETH közös vállalkozásával, a Center for Cyber Trusttal.

Előzmények