Hiba miatt volt leggyorsabb a Vodafone

Az elmúlt hetekben parázs presztízsharcba keveredett egymással a T-Mobile és a Vodafone: más-más mérésre hivatkozva mindkét mobilszolgáltató azt állítja, hogy övé Magyarország leggyorsabb mobilinternetes hálózata. Az állítások az operátorok reklámjaiban is visszaköszönnek, természetesen az elmaradhatatlan csillaggal és apró betűs magyarázattal. Mindkét fél biztos a saját igazában, de a T-Mobile alighanem biztosabb, mert a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordult az ügyben, noha az nem teljesen világos, hogy mégis milyen várakozásokkal tette ezt.

Ebbe a vitába szállt be múlt pénteken a maga eszközeivel Index: az internetes lapnak most jutott eszébe publikáni a tavaly őszi sebességmérés, az országjáró 3G-túra eredményeit, pontosabban eredménytelenségét. Mint kiderült: a méréseket érvénytelennek kell tekinteni, mivel utóbb kiderült, hogy a Vodafone által a teszthez adott SIM kártyák jóval nagyobb sávszélességet produkáltak, mint a boltban kaphatók. A szolgáltató ezt azzal magyarázta, hogy a tesztek idején egy terheléselosztó eszköz hibás beállításokkal működött, ez okozhatta az anomáliát.

„Meglepő eredményt kaptunk: a T-Mobile tesztkártyája egyenesen lassabb volt a mezeinél, ikertestvérével szemben 13 százalékos hátrányba került. A Telenornál kisebb volt a különbség, bár itt már ellentétes előjellel, a tesztkártya előnye 3,53 százalék volt a mezeivel szemben. A Vodafone-nál azonban pozitív előjelű és jelentősebb volt az eltérés. A tesztre kapott kártya 69,42 százalékkal mutatott többet a hétköznapi társánál. De ha csak azokat a méréseket vesszük számításba, amikor egyszerre, egy cellában mértünk a két kártyával, akkor a Vodafone-nál 150 százalék volt a két kártya közti eltérés, természetesen a tesztkártya javára.”

Tovább az Index összefoglalójára.

Azóta történt

Előzmények