Lecseréli magyarországi hálózatát a Vodafone

A kínai Huawei eszközeire építve korszerűsíti mobilhálózatát a Vodafone Magyarország – jelentették be a felek ma. A szolgáltató jövő nyárig modernizálja jelenlegi infrastruktúráját, és teljes egészében lecseréli a 2G- és bővíti 3G-berendezéseit. Beck György, a Vodafone elnök-vezérigazgatója a budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: a beruházás euróban kifejezve százmilliós nagyságrendű, pontos összeget azonban üzleti titokra hivatkozva nem árult el. A cég összesen 1,5 milliárd eurót fektetett be Magyarországon eddig, abban a közel 12 évben, amióta jelen van hazánkban.

A modernizáció részeként a 3G-hálózatot országszerte felkészítik 14,4 Mbps maximális letöltési és 5,2 Mbps maximális feltöltési sávszélesség kiszolgálására. A nagyobb adatátviteli sebességet biztosító hálózatot közel 400 új bázisállomással terjesztik ki, aminek köszönhetően a lakosság megközelítőleg 99 százalékát lefedik majd.

Lecserélik a 2G-hálózati berendezéseket is: ennek lefedettségét szintén 99 százalékra bővítik, és mindenhol elérhetővé teszik az EDGE technológiát. Ez a GPRS-nél háromszor gyorsabb adatátviteli sebesség elérését teszi lehetővé olyan területeken, ahova a 3G nem jut el. A leszakadó térségek érdekeit figyelembe véve a modernizáció során a Vodafone tervei szerint első lépésben olyan területek fejlesztésére kerül sor, ahol korábban egyáltalán nem volt elérhető a nagy sebességű mobilinternet, sőt esetenként még a vezetékes internet sem.

A szolgáltató elmondta: a Huawei-berendezésekre épülő új 3G-hálózat szoftverfrissítéssel átállítható lesz a jóval gyorsabb adatátvitelre képes, következő generációs LTE (Long Term Evolution) technológiára is, amint az ehhez szükséges frekvenciák felszabadulnak. Ez azt jelenti, hogy az újabb technológiai generációváltáshoz nem lesz szükség újabb hálózati eszközök telepítésére. Az új bázisállomások kisebbek és környezetkímélőbbek is a jelenlegieknél, fogyasztásuk 50 százalékkal alacsonyabb. Lapunk úgy tudja, a Huawei-eszközöket Magyarországon gyártják majd, a pécsi Elcoteq üzemeiben.

Amint arról beszámoltunk, a rivális Telenor Magyarország tavaly szeptemberben indította el hasonlóan nagyszabású hálózatfejlesztési projektjét, melynek során egy jövőbiztos, LTE-képes mobilhálózatot épít ki. E fejlesztéshez a berendezéseket az ugyancsak kínai ZTE gyártja, mely saját szakembereivel is bekapcsolódik várhatóan 2012-ig tartó munkába. A Telenor összesen 6000 bázisállomás cserél le a listaáron 200 millió euró értékű beruházás során. A harmadik hazai operátor a T-Mobile is készül a hálózatfejlesztésre, ennek előkészítése a tendereztetési fázisban jár.

A sajtótájékoztatón részt vett Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter is, aki elmondta, hogy hamarosan kiírják a 900 Mhz-es frekvenciákra szóló pályázatot. E frekvenciasávon kedvező feltételekkel lehet mobilinternet-szolgáltatást nyújtani, a kedvezőbb hullámterjedési feltételek miatt ugyanis jóval nagyobb területet tudnak lefedni a bázisállomások, ami egyrészt a 3G-lefedettség látványos kiterjesztéséhez, másrészt az árak csökkentéséhez vezethet. Emellett 900 MHz-en jobb a beltéri lefedettség is.

Fellegi azt is bejelentette, hogy konzultációt kezdeményeznek az analóg földfelszíni sugárzás leállításával felszabaduló frekvenciaspektrum (az ún. digitális hozadék) hasznosításáról, és úgy számolnak, hogy az analóg lekapcsolásra 2012 végéig sor kerül, azaz nem kell várni a törvénymódosításban megengedett 2015-ös végső dátumig.

Azóta történt

Előzmények