Javulhat a hívásminőség a Vodafone-nál

Halad a Vodafone Magyarország mobilhálózatának március elején bejelentett korszerűsítése. A szolgáltató – amint ma bejelentették – mostanra befejezte a központi infrastruktúra cseréjét, aminek eredményeként többszörösére nő a hálózat kapacitása, amely így jóval több hívást, sms-t, mms-t és mobiladat-forgalmat tud kezelni, mint korábban, és hibatűrőbb lesz.

Hirdetés

Ennek az ügyfeleknél is tapasztalható előnyei lesznek. Többek között az UMTS-hálózattal lefedett területeken javul a hanghívások minősége, hiszen a TrFO (konverziómentes működés) technológiának köszönhetően – a kilencvenes évekből örökölt GSM-hálózatokkal ellentétben – nem szükséges a hang többszörös kódolása, tömörítése, így az szinte teljesen torzítatlanul jut el a felhasználó fülébe. Szintén újdonság, hogy az erre alkalmas készülékeken az idő és a dátum automatikus beállítása, szinkronizálása is lehetségessé vált.

E mellett az új szolgáltatások bevezetése is egyszerűbbé válik. Ezek közé tartoznak az ún. gép-gép közötti kommunikáción (m2m) alapuló megoldások, amilyen például az NFC, az érintés nélküli mobilfizetés, amelynek tesztje a 2011-es, a Vodafone által is támogatott Sziget Fesztiválon lesz. Javult a hálózat megbízhatósága is: a redundáns felépítésnek köszönhetően az esetleges műszaki problémák döntő többsége észrevehetetlen marad az ügyfelek számára.

Amint arról beszámoltunk, a Vodafone a kínai Huawei berendezéseit használva korszerűsíti teljes hazai mobilhálózatát. A munkálatok 2012-re tervezett befejezésekor a szolgáltató mobilinternetes hálózata a lakosság 99 százalékát lefedi majd, a jelenleginél nagyobb, 14,4 Mbps maximális letöltési és 5,2 Mbps maximális feltöltési sávszélesség biztosítása mellett.

Az új központi infrastruktúrát a Huawei ATCA platformra épülő CS Core R4 hálózati eszközeire alapozták, a teljes redundanciát pedig három, szintén a kínai vállalat által gyárott, OSTA2-es platformra épülő MSS szerver garantálja, amelyek a világon elsőként a Vodafone Magyarország hálózatában debütálnak. Szakembereink az elmúlt hónapokban több mint 1100 tesztet végeztek el a problémamentes és észrevehetetlen átállás érdekében – közölte a cég.

Azóta történt

Előzmények