A Vodafone elárverezi a világ első sms-ét

A 15 betűt, amely 1992-ben megváltoztatta az emberek közötti kommunikáció történetét, most NFT-ként bocsátják áruba.

A Vodafone ma közleményben jelentette be, hogy digitális műtárgyként árverésre bocsátja a világ első sms-ét.

Hirdetés

Az üzenetet 1992. december 3-án továbbították a Vodafone hálózatán keresztül, és a Vodafone alkalmazottja, Richard Jarvis fogadta egy karácsonyi bulin. Az üzenet 15 betűből állt: „Merry Christmas”, azaz „Boldog karácsonyt!”. Az sms küldője Neil Papworth, szintén a Vodafone-nál dolgozó mérnök volt, aki számítógépén írta meg a jókívánságot, Richard Jarvis pedig egy több mint kétkilós Orbitel 901 mobiltelefonon olvasta el, de válaszolni még nem tudott, ez a technológia még nem állt rendelkezésre. Amikor ez lehetővé vált, és a szolgáltatás egyre népszerűbb lett, a távközlési vállalatok még csak hálózaton belül engedték az üzenetküldést, 1999-ig kellett várni a hálózatközi elérésre.

Az sms-t nem helyettesíthető tokenként (non-fungible token – NFT) árverezik el a franciaországi Aguttes aukciósház által szervezett egyedülálló árverésen, kikiáltási ára várhatóan 100 ezer-200 ezer euró lesz. A vevő, aki Ether kriptopénzzel fizethet, kizárólagos tulajdonjogot szerez a világ első sms-ét továbbító eredeti kommunikációs protokoll részletes és egyedi másolatára. Az online árverésre 2021. december 21-én kerül sor. A Vodafone a digitális műtárgy értékesítéséből származó bevételt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, az UNHCR-nak ajánlja fel az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek támogatására.

Az elsősorban a nemzetközi műtárgy- és luxuspiacon aktív aukciósház a világ minden tájáról vár licitálókat az értékesítésre. Ahogy Maximilian Aguttes, az Aguttes aukciós ház fejlesztési vezetője fogalmazott: „Az első nyomtatott könyv, az első telefonhívás, az első e-mail – mindezek a találmányok megváltoztatták az életünket és a világ kommunikációját. Ez az 1992-ben fogadott első szöveges üzenet az emberiség és a technológia fejlődésének történelmi tanúsága és egy igazán örömteli üzenetet tartalmazott: »Boldog karácsonyt!«”

Azóta történt

Előzmények