Viszik az Eee PC-t, mint a cukrot

Hirdetés

A termékkategóriát megteremtő Asustek úgy számol, hogy az Eee PC márkanéven piacra dobott ún. netbookjaiból jövőre 10 millió darabot fog eladni, közel kétszer annyit, mint amennyit a tervek szerint az idén – árulta el ma Tajpejben a vállalat vezérigazgatója, Jerry Sen. A cégvezető egy nappal a világ második legnagyobb számítástechnikai kiállítása, a Computex kezdete előtt egy sajtótájékoztatón beszélt a merész célkitűzésekről. Piaci pletykák szerint a tajvani gyártó a konkurencia nyomására rögtön két új Eee PC-t is bemutat a vásáron – a korábbi modellekhez hasonló specifikációjú, de Intel Atom processzorra épített 901-es modellt, és a nagyobb, 10 colos kijelzővel ellátott, merevlemezes 1000-es szériát –, miközben a régebbi gépek árát mérsékli.

Dell D6 netbook
A Dell versenyzője

Sen elmondta, hogy 2009-ben e még formálódó termékkategóriából – melyet a kis kijelző, a nagyjából egy kilogramm körüli súly és a nem bivalyerős, hanem inkább energiatakarékos processzor jellemez – várhatóan 20-30 millió darab fogy majd világszerte, azaz a vállalat legalább a piac harmadát szeretné a kezében tudni. Azt is remélik továbbá, hogy a gépek kelendőek lesznek az észak-amerikai piacon is, ahol a jelzáloghitel-válság és a magas benzinárak miatt lanyhább a vásárlói kedv. E régióban az Asus piaci részesedése szerény egy százalék. Amint az a Reuters beszámolójából kiderül, az Eee PC egyelőre elsősorban Európában és Ázsiában kelendő, de gyártó komoly keresletre számít más fejlődő országokból is.

A nagyralátó célokat azonban nem lesz könnyű elérni, mert időközben minden nagy és kevésbé nagy gyártó rástartolt a netbookpiacra, ahol ezért erős verseny várható. A HP 2133 már kapható, de hamarosan megjelenik a Dell, az Acer, a Sony, az ECS, az MSI és a Gigabyte válasza is az Eee PC-re.

Különösen agresszív szereplésre készül az Acer – a világ harmadik legnagyobb noteszgépgyártója –, amely korábbi információk szerint csak az év második felében nagyjából 6–6,5 millió, kifejezetten alacsony árfekvésű netbookot adna el, ez pedig önmagában több, mint ahány Eee PC az idén összesen készül. Az Acer Európában – azaz azon a piacon, ahol hagyományosan a legerősebb jelenlétet képvisel – egyes pletykák szerint 300 euróért árulja majd saját apróságát, míg az Asus Eee PC 901 ára valamivel 400 euró fölött állhat meg.

Az Asustek úgy számol, hogy nem kis részben az Eee PC sikerének köszönhetően 2010-re a világ ötödik legnagyobb notebookgyártójává avanzsál. Sen szerint egyébként netbookok megjelenése csak kis részben szív el vevőket a hagyományos notebookoktól, tehát nem kell attól tartani, hogy ezt a piacot rombolja az új termékek megjelenése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények