Törölni kell a Vistát a Windows 7 telepítése előtt

A megbízható értesüléseiről ismert TechARP.com malajziai szakportál információ szerint azok az európai felhasználók, akik e hét péntektől Vistával előtelepített PC-ket vásárolnak az ingyenes Windows 7 frissítési program keretén belül, Redmond legfrissebb platformjának feltelepítése előtt kénytelenek lesznek szőröstül-bőröstül leradírozni a korábban installált operációs rendszert számítógépükről. A weboldal egy kiszivárgott feljegyzésre hivatkozik, melyet a Microsoft PC-gyártóknak partnereinek címzett; a dokumentumban a vállalat részletesen kifejti, milyen lépéseket kell megtennie a felhasználóknak a sikeres frissítési procedúra végrehajtásának érdekében.

Tiszta telepítés

„A Windows Vistáról a Windows 7 E vagy N verzióira történő frissítési eljárás nem fogja támogatni az operációs rendszer közvetlen cseréjét, a felhasználóknak tiszta telepítést kell végrehajtaniuk” - olvasható a portálon (az E jelöli majd azokat a kiadásokat, melyek nem tartalmazzák az Internet Explorert, az N pedig a Media Player nélküli változatot jelenti.) „Rendkívül fontos, hogy a végfelhasználó megértse a tiszta telepítés fogalmát, és minden szükséges lépést megtegyen annak érdekében, hogy megőrizze alkalmazásait, fájljait és beállításait, elvégezze az adatok biztonsági mentését.” Később részletezik, pontosan milyen adatokat és azokat miként kellene biztonságba helyezni: „személyes adatokat és beállításokat, beleértve dokumentumokat, képfájlokat, egyéb fájlokat, programokat, zenéket és videofájlokat. A Microsoft ajánlja, hogy a felhasználók külső merevlemez beiktatásával végezzék el a mentési eljárást.”

Magyarázatképpen, az operációs rendszer közvetlen frissítése (in-place upgrade) azt jelenti, hogy a számítógépen minden adat és szoftver lényegében érintetlenül a helyén marad, csupán a platform cserélődik le a háttérben. A tiszta telepítés ellenben kétféle dolgot jelenthet: vagy frissen telepítünk egy operációs rendszert törölt vagy új merevlemezre, vagy egy meglévő platformot cserélük a hardverinformációk és a beállítások átmentése nélkül. Tekintettel arra, hogy a Microsoft a dokumentumok és mindenféle médiafájl szükségszerű biztonsági mentéséről beszél, olybá tűnik, a Vista komplett nullázása elengedhetetlen a megfelelő frissítéshez.

Honnan lesz böngészőnk?

A művelet e módon azért kifejezetten problémás, mert az előtelepített operációs rendszerrel vásárolt számítógépek gyakorlatilag minden esetben egy darab merevlemezzel és rajta egy rendszerpartícióval érkeznek, melyre az összes dokumentum is kerül a későbbikben. A hozzáértő felhasználók (ők vannak jelentős kisebbségben) természetesen megfelelő szoftverekkel létrehozhatnak később egy logikai partíciót, amire kimenthetik majd a számukra fontos adatokat a Vista nullázása előtt, viszont az alkalmazásokat akkor is kénytelenek lesznek újratelepíteni.

Érdekes kérdés, hogy mégis miként kerül majd egyáltalán böngésző a számítógépre. Egy böngészőalkalmazás nélkül ugyanis meglehetősen körülményes – néhány felhasználónak szinte lehetetlen – feladat másik böngészőt letölteni, ezért a Microsoft azt tanácsolja a gyártóknak, mellékeljenek a Windows 7 ingyenes frissítése mellé valamiféle szörfölésre alkalmas szoftvert is.

Az egész hercehurcát annak köszönhetik a fogyasztók, hogy a Microsoft úgy döntött, kiemeli az Internet Explorert az ősszel megjelenő Windows 7 európai kiadásából, így próbálva meg kedveskedni az EU trösztellenes bizottságának - igen ám, de a Vistákban már ott lapul a szoftvercég böngészőalkalmazása. Úgy tűnik, Remondban nem gondolkodnak egy olyan telepítőszoftveren, amely csak az Internet Explorert irtaná le a többi alkalmazás állapotának megőrzése mellett – nem tudni, vajon ez technikailag nem kivitelezhető, avagy formalitásbeli okai vannak egy effajta kiegészítő eszköz implementációjának. Viszont terveznek egy olyan alkalmazást, amely legalább segít valamicskét az adatmentésben járatlan felhasználóknak.

Egyébként az uniós hatóság nem lelkesült fel Redmond kiemelős ötletétől. Közleményükben azt írták, hogy a céljuk az, hogy az erőfölénnyel való visszaélés megszűnjön, s a vásárló választhasson a böngészők közül, nem pedig az, hogy a Microsoft böngésző nélküli megoldásokat kínáljon – vagyis ragaszkodnak a másik megoldáshoz, mely szerint a Windows indításakor meg kellene jelennie egy ablaknak, ahol a felhasználó eldöntheti, hogy melyik böngészőt kívánja használni. Ugyanakkor megjegyzik azt is, hogy a gyártók esetében, az új PC-k piacán talán lesznek pozitív következményei a Microsoft mostani ajánlatának.

Azóta történt

Előzmények