Visszaveti a PC-eladásokat a Vista késése

Az IDC piacelemző cég tegnap közzétett előrejelzésében a korábbinál 2 százalékkal alacsonyabb eredményt becsült az amerikai piacon idén értékesítendő PC-k esetében – a vélt visszaesés okaként egyértelműen a Vista halasztásáról szóló múlt heti Microsoft-híreket jelölték meg.

Az elemzők szerint a nagy gyártók, mint a Dell, a HP, a Gateway és a Lenovo 68,2 millió PC-t fog eladni a tengerentúli piacon. Novemberben ezt a számot még 69,5 millió darabra becsülték. Az IDC-nél azonban arra is számítanak, hogy az eladások újra meglódulnak 2007 elején, amikor a Vista – remélhetőleg – megjelenik.

"A Vista megjelenésének időzítése kétségtelenül hatással lesz a piacra, de csupán arra, hogy a fogyasztók mikor vásárolnak – azt nem valószínű, hogy befolyásolja, hogy vásárolnak-e vagy nem" – nyilatkozta Loren Loverde, az IDC elemzője.

Az egész világra kiterjedő piacbecslést ugyanakkor nem módosította említést érdemlően az IDC: a novemberi 229,5 millió PC eladásához képest most 229,4 millióról szólnak a számok.

Azóta történt

Előzmények

  • Gamerekre hajt a Dell

    A PC-gyártó szerint a játékra kihegyezett csúcsgépek piacán is lehet sok pénzt keresni. Felvásárolták az Alienware-t.

  • A notebookokból él a PC-piac

    Hiába jön a Windows Vista az idén, nem lesz kiemelkedő éve a számítógépgyártóknak. Tíz százalék körüli növekedés várható.

  • A cégek számítanak a számítógépre

    Minél kisebb egy vállalkozás, annál kevésbé hajlamos számítógépet használni. A magyar cégeknél átlagosan 9,6 gép található.