Visszatér az internetre József Attila

Hirdetés

József Attila
Már nem védett

December 3-án volt hetven éve, hogy meghalt József Attila. A hazai szerzői jog ennyi ideig védi a műveket, ezért jövőre – a törvény szerint ugyanis a számítást a szerző halálát követő év első napján kell kezdeni – a költő művei visszakerülhetnek a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) gyűjteményébe. A verseket két és fél évvel ezelőtt távolíttatta el az örökös a honlapról.

Amint azt az Index akkor megírta: a virtuális gyűjteményben 1995 óta szabadon hozzáférhető József Attila-életmű után az EU-csatlakozásig – a közös jogkezelés néven ismert eljárás szerint – az Artisjus fizette ki a jogdíjat a költő örökösének, Makai Ádámnak, ám az uniós jogharmonizáció keretében 2004. május 1-jétől az internetes közlésre megszűnt ez a lehetőség. Internetes publikálás esetén ettől kezdve közvetlenül a jogtulajdonosokkal kell egyezkednie az anyagok felhasználóinak. Makai azonban – dacára annak, hogy 2005. a költő születése 100. évfordulójának okán József Attila-emlékév volt – nem járult hozzá a művek elektronikus megjelentetéséhez.

Miután a szerzői jogvédelem január 1-jével megszűnik, a versek visszakerülnek a MEK gyűjteményébe. A könyvtár illetékes osztályvezetője, Moldován István az Indexnek elmondta, hogy korábban a költő írásai mindig szerepeltek a sikerlistájukon, rengetegen olvasták őket, ezért is örülnek annak, hogy most ismét elérhetővé tehetik őket. A József Attila-életmű egyébként a tiltás idején is olvasható volt az interneten, nem is csak illegális forrásból: egy kanadai oldal például teljesen törvényesen tette hozzáférhetővé, mivel az ottani szerzői jogi szabályozás csak ötven évig védi a munkákat.

A szintén 1937-ben elhunyt Juhász Gyula versei ugyancsak felszabadulnak jövőre, ezek azonban a jogtulajdonosoknak köszönhetően eddig is olvashatóak voltak a MEK oldalán.

Azóta történt

Előzmények