Virtualizáció az AMD-től

Az Intel a múlt héten megrendezett fejlesztői konferenciáján beszélt a több operációs rendszer egyidejű futtatását hardveresen támogató virtualizációs megoldásairól. A vállalat jövő évben megjelenő Itanium lapkáiban már megtalálható lesz a Silvervale névre keresztelt megoldás, és a szintén jövőre bemutatkozó kétmagos kliens-processzorokban is ott szunnyad már ennek testvére, a Vanderpool. E szolgáltatás kihasználásához azonban az operációs rendszer támogatására is szükség lesz – ezt a Windowsok közül a 2006-ra várt Longhorn biztosítja majd először.

Az eWeek tudósítása szerint a rivális Advanced Micro Devices is dolgozik saját virtualizációs megoldásán, melynek fejlesztési kódneve Pacifica. A vállalat azonban egyelőre nem közölt részleteket azzal kapcsolatban, hogy pontosan mikor és mely processzoraiban jelenik meg először a technológia. Az AMD – az Intelhez hasonlóan – fejleszt kétmagos chipeket, melyek piaci premierje 2005 közepén várható – nem lenne meglepő, ha a virtualizáció hardveres támogatása elsőként a dual-core Opteronok szolgáltatásait gazdagítaná.

Ben Williams, az AMD vállalati munkaállomásokért felelős alelnöke azt azonban még elárulta, hogy cége chipjeiben is megjelenik majd egy – az Intel LeGrande-hoz hasonló – továbbfejlesztett biztonsági funkciókat nyújtó megoldás. E technológia a sunnyvale-i gyártó berkein belül Presidio néven ismert.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények