Még él a vezetékes széles sáv

Idén júliusban a vezetékes széles sávú előfizetések száma Magyarországon közel tízezerrel, 1,632 millióra emelkedett – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). Az ADSL- és kábelmodemes előfizetések száma a hónap végén 171 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbi és 95 ezerrel a 2008. végi szintet.

Hirdetés

Az NHH gyorsjelentéséből – mely az egykori monopolszolgáltatók, a nagyobb alternatív szolgáltatók és kábeltelevíziós társaságok önkéntes adatközlésére épül – kiderül, hogy az ADSL-kapcsolatok száma az elmúlt hónapok stagnálása, illetve minimális csökkenése után júliusban ismét 804 ezerre emelkedett. Ez a szám mindössze 9 ezerrel haladja meg a 2008. végi és 22 ezerrel az egy évvel korábbi értéket.

A gyorsjelentésben idén június óta a tizenegy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI, PR Telekom, Zelka, Tarr, TvNetWork, ViDaNet, PARISAT, RubiCom) adatai szerepelnek. A tizenegy kábelszolgáltató ügyfeleinek száma júliusban 714 ezerről 720 ezerre nőtt. A társaságok részesedése a teljes kábelmodemes piacon mintegy 85-90 százalékos, így a széles sávú kábeles kapcsolatok száma országosan mintegy 828 ezer volt július végén. E hozzáféréstípus előfizetésszáma az idei év első hét hónapjában 86 ezerrel, 12 hónap alatt pedig közel 150 ezerrel bővült.

A gyorsjelentésben szereplő vezetékes és kábelmodemes szolgáltatók által nyilvántartott vezetékes vonalak száma júliusban 9 ezerrel, 3,101 millióra csökkent. A közvetítőválasztást a hónapban a júniusi 521 ezer után 517 ezer fogyasztó vette igénybe, és ők az előző havi 37 millió perc után 34 millió percet telefonáltak ezen a módon.

A számhordozhatóság keretében a szolgáltatók között júliusban 10 ezer szám mozgott. Az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004 januárja óta összesen 415 ezer számot hordoztak, ebből 84 ezret 2009 első hét hónapjában – áll az NHH közleményében.

Azóta történt

Előzmények