Vezércsere a Kodaknál

Carp és Perez
Múlt és jövő

Júniusban lemond az Eastman Kodak első embere, Daniel Carp, hogy posztját a cég elnökének, Antonio Pereznek adja át – közölte a héten az amerikai fényképezőgép- és filmgyártó vállalat. Elemzők szerint az idő előtti váltást az indokolta, hogy a cégnek nem sikerült idejekorán akklimatizálódnia a digitális korszakhoz.

Hirdetés

A bejelentésre éppen hat évvel azután került sor, hogy a Motorolától megváltóként leigazolt George M. C. Fisher bedobta a törölközőt. Akkor a helyébe Carp lépett, akinek az volt a feladata, hogy levezényelje a cég digitális átalakulását. Az új vezető számos, hagyományos filmeket készítő gyárat zárt be és 15 000 dolgozótól vált meg, ám szakértők szerint későn.

Igaz, időközben a Kodak ügyesen lavírozott a digitális fényképezőgépek piacán – az Egyesült Államokban piacvezető lett –, ám tavaly az üzletág 5,3 milliárd dollár forgalom mellett is csupán 46 millió dollárnyi üzemi nyereséget hozott. Ezzel párhuzamosan a nagy haszonréssel kecsegtető filmes biznisz tovább sorvadt. A cég előrejelzése szerint a hagyományos fotós üzletág – mely tavaly 8,2 milliárd dollár árbevételt termelt – az idén 17 százalékkal gyengébben teljesít majd, köszönhetően nagyrészt az USA-beli filmeladások látványos, 30 százalékos visszaesésének.

Perezt két évvel ezelőtt maga Carp csábította át a Hewlett-Packardtól, ahol az korábban 25 éven át dolgozott. Az ő nevéhez fűződik a HP ékkövének számító nyomtatóüzletág felfuttatása. Carp 2006 januárjáig mint elnök marad a cégnél, azt követően pedig visszavonul.

A rivális Olympus éppen két nappal ezelőtt jelentette be, hogy átszervezi a digitáliskamera-gyártást, ami 4000 dolgozó elbocsátásával jár. A japán vállalat a gyengélkedő divíziónak köszönhette 27 év után első veszteséges évét.

Előzmények