Vészjelzés a Delltől

Hirdetés

Közel ötéves mélypontra esett a világ legnagyobb számítógépgyártója, az egyesült államokbeli Dell Inc. részvényeinek árfolyama pénteken, miután közleményben figyelmeztetett arra, hogy a részvényenkénti nyeresége a második negyedévben az elemzők által várt 32 cent helyett csak 21-23 cent lesz, árbevétele pedig 14,2 milliárd helyett csak 14 milliárd dollár.

A cég árbevétele az elmúlt négy negyedév mindegyikében elmaradt a várakozásoktól a riválisokkal, főként a Hewlett-Packard Co.-val (HP) és az ázsiai gyártókkal, köztük a kínai Lenovóval folyó árverseny közepette, valamint az eladott gépek után nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatos panaszok miatt. A Dell ugyan a globális PC-piac növekedésének lassulását hozta fel okként, de elemzők szerint inkább belső problémákról van szó. A HP a Gartner és az IDC piackutatók szerint a második negyedévben növelte előnyét a Dell-lel szemben a személyi számítógépek piacán. A Gartner szerint a HP 15 százalékkal növelte PC-eladásait, míg a Dell csak 6,4-del. Piaci részesedése így változatlan maradt az USA-ban, míg a HP-é nőtt.

Azóta történt

Előzmények

  • Asztali Dell-gépekbe is kerülhet AMD-chip

    Nem telt el egy hónap azóta, hogy a Dell a szerverek terén feladta 22 évnyi Intel-pártiságát, máris az asztali pc-ken a sor.

  • Beadta a derekát a Dell

    Megtörtént, amire a piac évek óta várt: a vezető PC-gyártó feladta kizárólagos Intel-pártiságát. AMD Opteronok a szerverekben.

  • Belelendült a HP

    Az idei üzleti évre 91 milliárd dollár árbevételt tervez a vállalat, amely most 51 százalékkal növelte nyereségét.