Vészesen közeledik a nagy-britanniai pornóblokk

Majdnem fél évtized telt el az online pornó blokkolásának Egyesült Királyságban való felvetése óta. Ezt a tervezetet végül a 2017-es esztendő végén sikerült áttuszkolni a parlamenten a digitális gazdaságról szóló törvény részeként, és idén július 15-én életbe is lép.

Nagyon leegyszerűsítve a bevezetésre kerülő rendszer egy életkor-ellenőrzés. A felnőtt tartalmakat biztosító weboldalaknak ellenőrizniük kell, hogy a csatlakozás az Egyesült Királyságból származó IP-címmel történik-e, és ha igen, akkor fel kell dobni egy szűrőt, amely addig nem, tűnik el, amíg a felhasználó be nem bizonyította, hogy minimum 18 éves.

Elég idős vagyok, cserkészbecsszó!

Ennyi mostantól nem lesz elég. Az egyes weblapoknak ki kellett fejleszteni egy olyan módszert, amellyel konkrét bizonyítékot szereznek a tartalom iránt áhítozó ügyfélről. A legnépszerűbb rendszer talán az AgeID lesz, amelyet a Pornhub, a YouPorn és a RedTube tulajdonosának számító MindGeek birtokol, de alternatíva van bőven: AgePass, AgeChecked, Yoti, stb. Ezek eltérő módon működnek, de végeredményben valamilyen módon kiderítik az illető korát, leginkább személyi igazolványról, vagy egyéb egyedi azonosítóról.

Az Egyesült Királyság ennek a felületes hátterét átgondolta, vagyis a felnőtt tartalmakat biztosító weboldalak, illetve a felhasználók sem tudják majd kijátszani egy hazugságot is elfogadó rendszerrel a törvényt. Az egészet ugyanis a British Board of Film Classification fogja ellenőrizni, mint szabályozó szervezet. A legnagyobb szolgáltatókkal nem lesz gond, gyakorlatilag önként jelezték, hogy betartják majd az új szabályokat, már csak azért is, mert a szervezetnek joga van arra, hogy a lázadó pornóoldalakkal szemben retorziókat alkalmazzon. Az egyik eszköz lesz erre az egyes hirdetési hálózatokról való lecsatlakoztatás, ugyanakkor ha az adott cég inkább előfizetésre építve tartja fenn magát, akkor a banki hátteret is kihúzhatják alóluk. Végső esetben akár a weboldal elérhetőségét is meg lehet szüntetni az Egyesült Királyságon belül.

Hát jó, akkor majd megkerülöm!

A fentiek árnyoldala, hogy ezt a törvényt is politikusok hozták, valószínűleg tényleges technikai tudás nélkül, vagyis olyan lyukas, mint az ementáli. Egyrészt borzalmasan egyszerű az egészet megkerülni egy VPN-en keresztül, hiszen ha a weboldal nem Egyesült Királyságból származó IP-címet lát, akkor minden rendben, az elérés megoldott az életkor bizonyítása nélkül is. Márpedig a fiatal generáció pont tudja, hogy mi az a VPN, vagyis akik védelmében hozták az egészet, könnyedén nézik majd tovább a tartalmakat.

Sokkal nagyobb probléma lesz azonban a biztonság. A British Board of Film Classification az életkor-ellenőrzésért is felel, azaz a pornóoldalak által beépített rendszereket is hitelesítik, ugyanakkor nem kötelező érvényű egy ilyen rendszert ellenőrzésre küldeni az érintett szervezetnek. Ez egy hatalmas biztonsági kockázat az egész koncepción belül, ugyanis megjelenhetnek azok a nem biztonságos rendszerek a felnőtt tartalmakkal tömött weboldalakon, amelyek elkérik a felhasználó személyes adatait, de senki sem ellenőrzi, hogy ezek biztonságban lesznek-e. Nem beszélve az olyan potenciális csalások megjelenéséről, amelyek még a bankkártyaszámot is igénylik, miközben a felhasználók a törvény létezése miatt esetleg elhiszik, hogy erre szükség is van, majd megadják.

A fentiek mellett manapság nehéz meghatározni azt is, hogy mely weboldal számít felnőtt tartalmakat biztosító felületnek. Konkrétan a Twitteren és Redditen is találni pornót, holott közösségi oldalakról van szó. Ezek alapján a Twitternek és Redditnek is meg kellene felelnie a törvényeknek, de van egy kiskapu: ha internetes oldalaként hivatkozik magára az adott szolgáltató, akkor mentesül a szabályozás alól, miközben lehet rajta felnőtt tartalom.

Az Egyesült Királyság ezzel a törvénnyel nyilvánvalóan nem tudja majd kordában tartani a fiatalok pornófogyasztását, miközben konkrétan tálcán kínálhatják fel a lakosság hiszékenyebb részét a csalóknak. Ettől függetlenül július 15-én eljön a nagy nap, és jelen pillanatban úgy tűnik, hogy nem lehet megakadályozni a szabályozás életbe lépését.

Hirdetés

Előzmények