Veletech: ahol a lányok és a fiatalok kódolnak

Az idei PlayIT-Veletech kiállításon több standon is a programozásé volt a főszerep. Többek között a Logiscoolnál, ők a 7 és 17 év közötti fiatalok jelentkezését várják országos kiterjedésű hálózatukba. A fiataloknak szóló programozási alapismereteket oktató szervezet lassan négy éve működik és két évre előre kidolgozott oktatási tananyaggal rendelkeznek. Az oktatásokat irodaházakban tartják, ezzel is szoktatva a nebulókat a várható környezetre. Természetesen a csoportok kialakításánál figyelnek az életkorra, így a legfiatalabb és a legidősebb csoporttag között két év szokott lenni.

Hirdetés

Az tavaly nyáron indult KódGarázs vitathatatlanul az egyik legérdekesebb kezdeményezésnek számít az IT iparág oktatási területén. Talán nem kell ecsetelni, hogy a műszaki tanulmányok iránt főleg a fiúk érdeklődnek, de ennek nem feltétlenül kell így lennie, hiszen a lányok is ugyanannyira alkalmasak a programozásra.


KódGarázs [+]

Az egész a Skoollal indult, amely egy független, magyar szervezet, a Technológiai Oktatásért Alapítvány fő projektje. Ennek a célja megmutatni a fiatal lányoknak, hogy miről szól a technológia, és hogy milyen jövőbeni karrierlehetőségek rejlenek a kapcsolódó szakmákban. Ez azért fontos, mert inspirálhatja a lányokat arra, hogy később műszaki irányban válasszanak továbbtanulási és munkalehetőséget.

Skool Skool
Skool [+]

A KódGarázs standján megtudtuk, hogy a lányokat is nagyon is érdeklik a technológiai dolgok, így meg lehet tölteni a kifejezetten nekik szóló programozói táborokat. Mindkét standon elmondták, hogy elsődlegesen a Scratch nyelv van előtérben, ami kezdésnek nagyon jó választás. Később a KódGarázs a Processing nyelvre is fókuszál majd.

Azóta történt

  • Veletech: Nissan Leaf és hoszteszek

    Tisztán elektromossággal működik, akár 250 km megtételére képes egy töltéssel. Azoknak is hoztunk képet, akiket a benzingőz éltet.

  • A Lufthansánál járt a Skool

    A 10-12 éves lányoknak légiutas-kísérő, pilóta és repülésbiztonsági pályát is mutattak. Rendszerszemléletet és gondolkodásmódot is oktattak.

  • A lányregénytől a matematikáig

    A Lányok Napja programsorozatot az idén ötödik alkalommal szervezi meg április 28-án a Nők a Tudományban Egyesület.